Ministerul Justiției, licitații pentru două noi penitenciare. Unde vor fi acestea construite

inchisoare

inchisoare/ SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Justiției a anunțat demararea a două licitații pentru construirea unor noi penitenciare. Cele două proiecte se ridică la 175 de milioane de euro și vor avea împreună 1.900 de locuri de detenție.

Vor fi construite două noi penitenciare

Administrația Națională a Penitenciarelor, subordonată Ministerului Justiției, a inițiat săptămâna aceasta două licitații pentru construirea de penitenciare în localitățile Unguriu și Berceni. Aceste proiecte sunt parte a eforturilor de modernizare a infrastructurii penitenciarelor și au ca scop extinderea capacității de cazare pentru deținuți.

Investiția totală pentru cele două proiecte se ridică la 175 de milioane de euro, conform unui comunicat emis de Ministerul Justiției.

Penitenciarul Unguriu, din județul Buzău, va fi cu regim deschis și semideschis și va avea 900 de locuri. Bugetul estimat este de 228 de milioane de lei (aproximativ 48 de milioane de euro). Lucrările de construcție vor dura patru ani, urmând ca penitenciarul să devină funcțional în 2027.

Penitenciarul din Berceni, situat în județul Prahova, va fi un penitenciar de maximă siguranță cu 1.000 de locuri și va avea un regim închis. Bugetul estimat este de 640 de milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro). Durata lucrărilor de construcție este de cinci ani, iar finanțarea va proveni din fonduri externe și de la bugetul de stat.

Vor fi create 1.900 de noi locuri de detenție

Ambele proiecte sunt finanțate prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și vor contribui la crearea a 1.900 de locuri noi de detenție în sistemul penitenciar din România.

„Ministerul Justiției și Administrația națională a Penitenciarelor sunt dedicate continuării eforturilor pentru îmbunătățirea sistemului penitenciar și pentru asigurarea unui tratament uman și corect pentru deținuți, în conformitate cu normele și standardele internaționale”, precizează ministerul în comunicat.

Construcția celor două penitenciare face parte din Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, aprobat de Guvernul României prin Memorandumul Planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, plan care prevede investiții în infrastructura fizică a unităților penitenciare.

„Planul de acțiune 2020-2025 presupune crearea, până la finele anului 2025, a 7.849 locuri de deținere și modernizare a 946 locuri de cazare existente, lucrări finanțate din 3 surse: bugetul de stat, Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și împrumutul rambursabil de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, mai transmite sursa citată.