Ministerul Justiţiei schimbă regulile pentru dobândirea calității de notar stagiar

ministerul justitiei

SURSA FOTO: Facebook

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere un proiect care vizează organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar. Este vorba despre mai multe modificări.

Așadar, Ministerul Justiţiei a pus vineri, 5 iulie, în dezbatere publică proiectul de Ordin al ministrului justiției privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar. Proiectul este însoțit de Referatul de aprobare.

Ministerul Justiţiei a propus mai multe modificări

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, în scris, la adresa Ministerului Justiţiei, municipiul București, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, cod poștal 050741. Propuneri pot fi trimise și la adresa de e-mail dsc@just.ro.

Amintim că proiectul de Regulament pentru organizarea şi desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calităţii de notar stagiar a fost dezbătut în cadrul unei ședințe comune organizate la sediul Ministerului Justiției în data de 11 iunie 2024.

Ședință au participat:

  • reprezentanții Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România;
  • reprezentanții Serviciului Profesii Juridice Conexe.

În cadrul ședinței comune, a fost agreat prezentul proiect de Regulament pentru organizarea şi desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calităţii de notar stagiar.

Ministerul Justiției

Soluțiile legislative privesc următoarele aspecte

Soluțiile legislative preconizate prin proiectul de ordin al ministrului justiției privesc mai multe aspecte. Este vorba despre următoarele:

  • înscrierea candidaților prin platforma informatică pusă la dispoziție de Institutul Notarial Roman (INR);
  • modificarea componenței Comisiei pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de înscriere la examen sau concurs, Comisiei pentru soluționarea contestațiilor formulate
  • de candidații respinși la înscrierea la examen sau concurs și a Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului;
  • stabilirea regulilor ce trebuie respectate de către Comisia de examinare la elaborarea subiectelor pentru testul-grilă;
  • stabilirea situațiilor ce constituie fraudă;
  • corectarea lucrărilor prin procesare electronică;
  • modificarea condițiilor de restituire a taxelor de înscriere la examen sau concurs.

Amintim că INR va organiza în anul 2024 un singur curs de pregătire dedicat persoanelor care doresc să susțină concursul/examenul de dobândire a calității de notar stagiar. Acesta este conceput să ofere avantaje semnificative candidaților să se pregătească în mod exhaustiv pentru concurs.

„La finalul cursului, vei avea ocazia să parcurgi experiența reală a unui concurs de dobândire a calității de notar stagiar, prin participarea la o simulare a acestuia în aceiași parametri cu examenul propriu-zis

Simularea va avea loc fizic sau on-line, în funcție de opțiunea dumneavoastră. Vei rezolva timp de 4 ore, 100 de grile concepute în mod similar celor de examen, pentru o experiență completă de concurs de dobândire a calității de notar stagiar. În urma simulării, vei primi feedback personal din partea formatorilor, precum și recomandări pentru optimizarea abordării examenului”, informează INR.