Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară și a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică.

Ce modificări se aduc prin proiectul de Lege?

În esență, modificările legislative propuse simplifică procedura de recunoaştere a calificărilor profesionale atât cu privire la forma documentelor cerute, cât și cu privire la asigurarea posibilității efective de îndeplinire a procedurii prin mijloace electronice.

Astfel, prin intermediul platformei „Punctul de contact unic electronic”, care îndeplineşte rolul de Ghişeu Unic, aplicaţie în care Ministerul Justiţiei operează ca autoritate competentă, printre altele, şi pentru calificările profesionale de expert tehnic judiciar şi expert criminalist, se vor putea realiza următoarele:

– documentele necesare recunoaşterii calificării profesionale vor putea fi depuse în fotocopie, fără a mai fi necesară trimiterea unei copii legalizate;

– procedurilor şi formalităţilor ocazionate de procesul de recunoaştere a calificărilor profesionale vor putea fi îndeplinite în totalitate online.

Proiectul pune în acord și prevederile OG 2/2000 și OG 75/2000 cu obligațiile izvorâte din Directiva nr. 2005/36/CE privind recunoaștera calificărilor profesionale și din Directiva nr. 2006/123/CE privind serviciile în cadrul pieței interne.

Condițiile pentru a deveni expert tehnic judiciar

Potrivit legii în vigoare, calitatea de expert tehnic judiciar se dobândeşte pe bază de examen. Pe de altă parte, persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferenţiar universitar, doctor docent ori doctor în ştiinţe tehnice pot dobândi calitatea de expert tehnic judiciar cu scutire de examen în ceea ce priveşte pregătirea de specialitate.

De asemenea, calitatea de expert tehnic judiciar se dobândește de persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) este cetăţean român şi cunoaşte limba română;

b) are capacitate de exerciţiu deplină;

c) a absolvit studii superioare în specialitatea pentru care se prezintă la examenul de expert, dovedite cu diplomă;

d) are un stagiu de cel puţin 5 ani în specialitatea în care a obţinut diploma;

e) este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activităţii de expert;

f) nu are antecedente penale şi se bucură de o bună reputaţie profesională şi socială;

g) a fost declarat reuşit la examenul organizat în acest scop.