Potrivit Ministerului Justiției, modificările propuse la Legile Justiției (mai precis modificarea privind statutul judecătorilor și procurorilor, modificarea privind organizarea judiciară și modificarea privind Consiliul Superior al Magistraturii) vor fi anunțate miercuri, într-o conferință de presă, care va avea loc la ora 19:00, la sediul insitituției.
Klaus Iohannis susținea că legile au fost ”ciuntite” de PSD
În luna august, președintele Klaus Iohannis susținea că Legile Justiției au fost ciuntite de către social-democrați cu scopul de a controla justiția. Acesta a subliniat că PSD a fost oprit de către românii care și-au exprimat opinia la referendumul pe Justiție.
„Am toată încrederea că Justiţia îşi va face treaba, dar mă aştept şi eu să se lucreze în aşa fel încât cei vinovaţi să plătească în timp util. ŞI eu am fost nemulţumit că acele mari dosare au rămas mari restanţe. Sunt de părere că se va lucra şi se va recupera. Însă legile Justiţiei au fost ciuntite de PSD, care a încercat să pună mâna pe justiţie şi s-o controleze. Nu le-a ieşit fiindcă românii au ieşit la referendum şi au spus stop”, declara Klaus Iohannis.
Șeful statului speră că Executivul va corecta legile Justiției
„Însă legile încă nu au fost corectare şi în acest sens am avut solicitarea către Guvern şi ministrul Justiţiei să fie reparate legile justiţiei care au fost duse într-o formă nepotrivită de majoritatea pesedistă. Am mare speranţă că deja vom avea în această toamnă proiectele care să repare legile Justiţiei şi să dea procurorilor, judecătorilor posibilitatea să judece aceste dosare restante”, concluziona preşedintele Iohannis.
La începutul lunii septembrie se lucra la elaborarea modificărilor
Cătălin Predoiu anunța la începutul acestei luni că ministerul pe care îl conduce lucrează la elaborarea modificărilor la Legile Justiției, acestea urmând să fie puse în dezbatere publică până la finalul lunii.
”După publicarea lor pe site-ul Ministerului Justiţiei până la finalul lunii septembrie, Ministerul Justiţiei va organiza largi consultări cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, sindicatele grefierilor, Comisia Europeană, GRECO etc, înainte de a fi transmis CSM, unde, de asemenea, vor avea loc largi consultări şi discuţii pe marginea proiectelor”, transmitea Ministerul Justiţiei, adăugând că va urmări ”obţinerea unui parteneriat instituţional şi politic larg în susţinerea ulterioară a proiectelor în Parlament”.