Ministerul lui Shhaideh spune că legea care îi deschide lui Dragnea drumul spre Guvern e făcută de Cioloş

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, condus de Sevil Shhaideh, a anunţat că proiectul Codului Administrativ care oferă posibilitatea lui Liviu Dragnea de a face parte din Guvernul României a fost modificat în timpul guvernării Cioloş şi că nu face decât să valideze instituţia reabilitării.

Proiectul de lege denumit Codul Administrativ a fost elaborat și pus în dezbatere publică în 8 noiembrie 2016, cu două luni înainte de venirea la guvernare a actualei coaliţii politice, deci în timpul guvernării Cioloş, se arată într-un comunicat al MDRAPFE.

Ministerul lui Shhaideh spune că abrogarea legii 90/2001, care reglementează organizarea şi funcţionarea Guvernului României, a fost motivată de iniţiatorul proiectului de punerea în acord a legislaţiei cu jurisprudența Curții Constituționale.

Proiectul Codului Administrativ introduce o excepţie în lege pentru persoanele care au suferit condamnări penale şi vor să facă parte din Guvernul României. Mai exact, permite persoanelor care au condamnări penale să devină membrii ai guvernului dacă au fost reabilitaţi.

CITIŢI ŞI Guvernul a pregătit legea care îi permite lui Dragnea să fie premier

Ministerul Dezvoltării spune că proiectul Codului Administrativ doreşte să coreleze condiția de a nu fi avut condamnări penale cu prevederile Codului Penal privind instituția reabilitării.

În Codul Penal reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune. Practic, reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, lucru care îl împiedică în acest moment să facă parte din Guvern. 

Proiectul de lege se află încă în consultare publică și în avizare interministerială, instituțiile interesate putând în continuare să formuleze propuneri și observații, se mai precizează în comunicatul Ministerului Dezvoltării.