Ministerul Mediului anunţă „un amplu control” la Holzindustrie Schweighofer

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat joi, la Galaţi, că, în urma unui ordin de ministru, Direcţia generală de control a ministerului a demarat un amplu control la compania Holzindustrie Schweighofer, urmărindu-se legalitatea achiziţionării de material lemnos tăiat din păduri.

Totodată, ministrul Mediului a mai amintit că marţi, 6 mai, Garda de mediu a demarat un control al calităţii aerului şi la Rădăuţi, la o fabrică ce produce PAL folosind formaldehidă.

"Trebuie să vă spun că de când am preluat ministerul două direcţii au fost extrem de bine gândite: Direcţia generală de control şi Biroul de integritate şi anticorupţie, gândindu-mă tot la lucrurile care încalcă legea – tăierile ilegale. Începând de alaltăieri, Corpul de control, Garda de mediu sunt la una din fabricile care produc PAL, la Rădăuţi, şi monitorizează calitatea aerului ţinând cont că folosesc totuşi formaldehidă. În acelaşi timp, prin ordin de ministru, de azi-dimineaţă, Direcţia generală de control a început un control amplu la Holzindustrie, unde verifică dacă masa lemnoasă care a ajuns la societăţile ei a ajuns pe cale legală sau nu, sau dacă pădurea s-a tăiat legal sau nu. Raportul o să fie prezentat mass-mediei pentru că nu putem să ne batem joc de o bogăţie naturală atât de importantă pentru România', a spus Graţiela Gavrilescu.

Numele companiei Holzindustrie Schweighofer România a fost menţionat la finalul lunii aprilie când un ONG de mediu cu birouri la Washington D.C. şi Londra a dat publicităţii filmări din care reiese că angajaţi din conducerea acestei companii ar accepta cu bună ştiinţă şi ar recompensa printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din păduri.

Cele două măsuri de verificare anunţate de ministrul Mediului vin în contextul acţiunilor de protest anunţate pentru sâmbătă, când în mai multe localităţi din ţară, dar şi din diaspora vor avea loc manifestaţii de protest îndreptate împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor.

Potrivit ministrului, manifestaţiile de protest sunt, în esenţă, manifestaţii de susţinere a noului Cod Silvic, lege ce urmează să fie adoptată cât de curând de Parlament şi care va sancţiona aspru tăierile ilegale de păduri. Ministrul Mediului s-a arătat solidar cu cei care vor protesta sâmbătă, precizând că problema tăierilor ilegale de păduri este 'o problemă de ţară'.

'Am luat act, este un lucru normal, aşa cum şi eu sunt împotriva tăierilor ilegale, mi-aş dori ca toţi românii să fie împotriva tăierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea am luat act de aceste mişcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susţinere a Codului Silvic şi împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează şi aduce un aport benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi nu mai lasă la mâna unei singure societăţi şi unui singur om monopolul astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Şi dacă lumea a considerat că e normal să facă acest protest, spun că nu e nici neconstituţional, nici ilegal, ci un mod de a-ţi manifesta interesul pentru propria ţară. Tăierea ilegală este o problemă de ţară', a spus ministrul.

Graţiela Gavrilescu, însoţită de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Toma Petcu, şi secretarul de stat la Ministerul Mediului, Pasztor Sandor, a paticipat, joi, la Galaţi, la o întâlnire regională pe probleme de mediu cu reprezentanţii judeţelor Vrancea, Vaslui, Bacău, Galaţi.

AGERPRES