În retrospectiva 2014 privind activitatea ministerului de resort mai sunt cuprinse subiecte, precum: desemnarea Deltei Văcăreşti drept arie naturală protejată, anunţata repornire a Programului 'Casa Verde', precum şi revigorarea Programului destinat amenajării pistelor pentru biciclişti. Pe de altă parte, finalul de an aduce la conducerea Ministerului Mediului un nou ministru, în persoana Graţielei Gavrilescu, dar şi o nouă titulatură a instituţiei – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Alocarea electronică a voucherelor 'Rabla', decisivă pentru ediţia din 2015.
La jumătatea lunii octombrie, Ministerul Mediului anunţa epuizarea celor 17.000 de tichete valorice alocate pentru acest an persoanelor fizice în programul 'Rabla'. Practic, o premieră pentru istoria acestei iniţiative. Tot o premieră a fost şi faptul că ministerul nu a mai suplimentat numărul de vouchere, aşa cum se întâmplase în fiecare an, până acum.
Cifrele i-au încurajat pe oficiali să afirme să mizează pe reuşita programului şi în 2015, deşi jucătorii din piaţă, în frunte cu Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), s-au declarat din start împotrivă, mai mult sau mai puţin în mod direct:
În paralel cu aceste controverse, la orizont îşi face apariţia Programul 'Prima maşină', promovat de Ministerul Economiei şi care are ca scop încurajarea achiziţionării unui autovehicul de către persoanele cu vârste între 18 şi 35 de ani, pe baza unui împrumut bancar garantat de către stat, în cuantum maxim de 50.000 lei. În acest context, fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, nu a negat faptul că un nou program derulat în 2015 este iminent.
”Uitându-ne pe rezultate am putea spune că ediţia din acest an a înregistrat cea mai bună reacţie şi implicare a populaţiei în Program de la lansarea lui, în urmă cu 10 ani. A fost primul an din cei zece, când am epuizat toate tichetele adresate persoanelor fizice înainte cu o lună de termenul limită stabilit prin calendarul de desfăşurare. Acest lucru s-a datorat categoric introducerii, în premieră, a tichetelor electronice gestionate prin sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu (…) De aceea, Programul trebuie continuat indiferent de oponenţa anumitor actori ai pieţei şi calibrat la necesităţile de mediu ale României”, a menţionat Attila Korodi.
Controversa Delta Văcăreşti, lămurită parţial prin Ordonanţă de Urgenţă
Desemnarea Deltei Văcăreşti drept arie naturală urbană protejată părea că va încheia lungul şir de controverse iscat în jurul subiectului. Guvernul adoptă, în data de 4 iunie 2014, o Ordonanţă de urgenţă referitoare la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Practic, documentul modifică articolul referitor la 'instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea unui anumit tip de arie pentru a elimina confuziile create de faptul că un anumit sit ar putea fi definit ca arie naturală protejată fără a fi încadrat într-o anumită categorie de arie naturală protejată'. Urmează 30 de zile de dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
În preambulul adoptării actului normativ, consilierii municipali adoptaseră, în 29 aprilie 2014, un proiect care viza atribuirea statutului de arie naturală protejată Parcului Văcăreşti, asta după ce, anul trecut, Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, emisese un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcăreşti în categoria de arie naturală protejată tip 'parc natural'.
Începând din 5 iunie 2014, Delta Văcăreşti poate fi admirată din cel mai înalt loc din lume, după ce mai multe organizaţii non-guvernamentale de mediu inaugurează Centrul de Observare a Parcului Natural Văcăreşti. Obiectivul este amplasat la etajul 17 al unuia dintre blocurile turn aflate în cadrul unui complex rezidenţial din zona Mihai Bravu şi dispune de aparatură specifică pentru observaţie, oferind, în acelaşi timp, o panoramă unică a zonei Deltei Văcăreşti. În ciuda faptului că oficialii estimau faptul că Parcul natural Văcăreşti ar putea fi amenajat şi deschis bucureştenilor, fără a afecta habitatele, până la sfârşitul acestui an şi că, între timp se vor găsi formule de despăgubire, deoarece 'dreptul de proprietate trebuie să fie sacru şi inviolabil', nemulţumirile organizaţiilor de mediu nu au întârziat să apară. (Sursa: Agerpres)