Tanczos Barna va susţine vineri, 10 iunie, o conferinţă de presă, cu ocazia lansării ghidului de finanţare al programului „Prima Conectare”, aferent Componentei 1 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), secțiunea: managementul apei.
Prin Componenta 1 – managementul apei, PNRR propune două reforme şi şapte tipuri principale de investiţii, cu o alocare totală de 1,462 miliarde de euro. Potrivit ministerului de resort, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă vor fi prezentate rezultatele campaniei naționale „Curăţăm România!”, ediția din acest an.
Amintim faptul că ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România a vorbit anterior despre defrișările ilegale din țara noastră.
Ministrul Mediului susține ferm că vremurile defrișărilor masive din România au apus demult
Tanczos Barna a afirmat recent că vremurile cu defrișări masive, în care „a dispărut pădurea de pe versanți”, au apus demult şi nu mai există asemenea tăieri în țara noastră.
„Acolo unde se taie la ras, se și plantează. În România, dacă această cifră ar fi adevărată, ar fi trebuit să dispară toate pădurile, să nu mai avem niciun hectar de pădure în țară. Este o analiză greșită. Se ia în calcul doar suprafața tăiată și nu se ia în calcul suprafața plantată și creșterea anuală.
Pot să afirm fără să exagerez, că suprafața plantată este cel puțin egală cu suprafața tăiată. Masa lemnoasă care crește în pădurile României este mai mare decât cea exploatată, iar procentul mic față de celelalte state membre UE, în ceea ce privește terenul forestier, este cauzat de județele în care nu există păduri”, a transmis recent Tanczos Barna.
Însă acesta a fost contrazis rapid de Greenpeace. Un reprezentant al organizației pentru păduri și biosferă a spus recent că aproximativ 13 hectare sunt tăiate zilnic în țara noastră.
Greenpeace îl contrazice pe ministrul Mediului. 13 hectare sunt tăiate zilnic în România
„Calculul foarte simplu, avem 38 de milioane de mc care pleacă din pădure, în fiecare an, nu trebuie decât să împărtim la 365 de zile şi la 340 de mc, cât se află într-un hectar, o să aflăm că în 24 de ore se taie aproximativ 13 hectare, din care jumătate dispar, aşa cum ne spune Inventarul forestier naţional, fără acte, din pădure”, a spus Ciprian Găluşcă, coordonator al Greenpeace, într-un interviu acordat Profit News TV.
„Nimeni nu e nebun să taie 500 de hectare. (..) Există sub o altă formă, tăierile selective. Atunci când se tai 500 de mc din pădure, în realitate de acolo pleacă 1.000 de mc”, a adăugat acesta, punctând faptul că se creează un prejudiciu care nu este niciodată cuantificabil deoarece cantitatea 500 de mc tăiaţi ilegal nu apar nicăieri.
Ciprian Gălușcă a reacționat și la afirmaţia lui Tanczos Barna, potrivit căreia autoritățile române plantează atât cât taie.
„Şi acum când mergi prin Făgăraş găseşti parcele rase de 500 sau 600 de hectare, rase din 2012, 2013, în dosarele Cheresteaua I sau II, cu prejudicii imense pentru stat, şi care nu şi-au mai revenit niciodată la stadiul de pădure”, a completat Ciprian Gălușcă.