Pe de altă parte, Bucureştiul a reuşit să găzduiască în cele mai bune condiţii un eveniment internaţional de multe milioane de lei, respectiv cea de-a XI-a reuniune a Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională (COP11 Ramsar), în perioada 6-13 iulie 2012. În aprilie, reîncepe Programul guvernamental destinat stimulării înnoirii parcului auto naţional, cunoscut sub titulatura de Rabla. Iniţial, cu un buget de 114 milioane lei şi fără semne de suplimentare din cauza estimărilor nu tocmai pozitive ale specialiştilor din piaţă în materie de vânzări, programului i se alocă, în cele din urmă, în iunie, alte 57 de milioane lei pentru încă 15.000 de tichete valorice.
La polul opus s-a aflat Programul Casa Verde, care, în 2012, a fost trecut în stand by din lipsă de fonduri, însă i-au fost alocate, în septembrie, 20 de milioane de lei pentru plata proiectelor depuse în perioada anterioară la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Revenind la domeniul auto şi la infringementuri, MMP se poate lăuda cu rezolvarea problemei legată de vehiculele scoase din uz. La începutul lunii iunie, procedura de infringement declanşată de către Comisia Europeană privind transpunerea Directivei pentru vehiculele scoase din uz a fost soluţionată prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern. Transpunerea prevederilor legislative vizează interdicţia de a utiliza metale periculoase, precum plumbul, mercurul, cadmiul şi cromul hexavalent în materiale şi componente ale vehiculelor.
O noutate pe care ministerul de resort s-a gândit să o ducă la bun sfârşit se referă la transformarea Lacului Văcăreşti din Capitală în arie naturală urbană protejată. Anunţată exact de Ziua Mondială a Mediului, pe data de 5 iunie, promisiunea care urma să aibă la bază o Hotărâre de Guvern menită să reglementeze finalizarea acestui proiect cel târziu în octombrie, a rămas, momentan, în stadiu incipient.

Pe domeniul pădurilor, instituţia condusă de către Rovana Plumb anunţa, la începutul lunii iunie, că Direcţia Control în Silvicultură din cadrul ministerului a aplicat, în decursul lunii mai, amenzi de 51.500 de lei pentru activităţi ce au vizat tăieri ilegale de pădure, fiind, de asemenea, întocmite şi 11 procese verbale de constatare a contravenţiilor silvice. La finele lunii octombrie, amenzile s-au cifrat la 179.000 lei, iar 1.084 mc de materiale lemnoase au fost confiscate în urma controalelor.
În ceea ce priveşte proprietarii de păduri virgine, MMP a stabilit ca, începând din luna septembrie, aceştia să beneficieze de măsuri compensatorii în favoarea valorificării lemnului în scop comercial. Iniţiativa a survenit pe fondul identificării, în regiunea eurocarpatică, a unei suprafeţe de 322.000 de hectare de păduri virgine, din care România deţine circa 65%, respectiv 210.000 hectare. În România, potrivit ministrului Mediului, există 6.380.000 hectare de pădure, care reprezintă 27% din suprafaţa totală a ţării, din care 3,3 milioane hectare sunt în proprietatea statului.

Nici subiectul minier de la Roşia Montană nu a fost ocolit în decursul anului 2012, în repetate rânduri autorităţile oferind acelaşi răspuns-şablon, fără a lua măsuri concrete. ‘Proiectul de la Roşia Montană trebuie să respecte toate cerinţele de mediu, altfel nu va porni’, ‘vom reanaliza situaţia proiectului de la Roşia Montană’ sau ‘dacă nu va respecta mediul, vă asigur că proiectul nu va porni’, sunt doar câteva dintre declaraţiile ministrului Mediului, Rovana Plumb, făcute pe parcursul acestui an.

În data de 20 decembrie, Rovana Plumb declara, la un post privat de televiziune, că proiectul minier de la Roşia Montană este unul dintre dosarele importante pentru care Guvernul va trebui să ia o decizie, dar până în acest moment nu s-a finalizat procedura referitoare la stabilirea garanţiilor privind răspunderea de mediu.

Un alt punct important pe agenda MMP a fost, în 2012, organizarea la Bucureşti a celei de-a XI-a Reuniuni a Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia Ramsar. La finalul evenimentului, derulat în perioada 6-13 iulie, la Palatul Parlamentului, şi unde au fost prezenţi zeci de delegaţii din întreaga lume, România a propus şi i-au fost aprobate pentru lista Ramsar patru noi zone umede de importanţă internaţională, ce acoperă în total 943,6 km pătraţi: Lacul Bistreţ, Confluenţa Olt-Dunăre, Lacul Iezer (Călăraşi) şi Balta Suhaia.

Datele oficiale relevă faptul că, în prezent, România are declarate ca zone umede de importanţă internaţională, incluse pe lista Ramsar, următoarele areale: Delta Dunării (580.000 ha), Insula Mică a Brăilei (17.586 ha), Lunca Mureşului (17.166 ha), Lacul Techirghiol (1.462 ha), Complexul piscicol Dumbrăviţa (413,5 ha), Parcul Natural Porţile de Fier (115.665,8 ha), Parcul Natural Comana (24.963 ha) şi Tinovul Poiana Stampei (640,20 ha).

După aproape un an de când Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto decisese suspendarea de la tranzacţionare a certificatelor de emisii pentru România, în data de 13 iulie 2012, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat reintrarea ţării noastre în cărţi pe acest domeniu. La momentul anunţului, oficialul a precizat că România a pierdut dreptul de tranzacţionare ‘deoarece din anul 2009 nu a existat niciun fel de preocupare pentru această operaţiune’, pierderile fiind de 3,6 miliarde de euro.

La data de 26 septembrie, Ministerul Mediului a decis să emită acordul de mediu pentru finalizarea Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă, considerând, pe baza datelor existente, că impactul de mediu al Proiectului este nesemnificativ, aşa cum rezultă din studiul de evaluare adecvată.
În luna octombrie, ministrul Mediului anunţa că noua formă a taxei auto va intra în vigoare din ianuarie 2013 şi va fi luată în calcul în bugetul pentru anul viitor. Taxa auto, intrată în vigoare în luna ianuarie 2012, redusă cu până la 25%, a fost mult mai atractivă românilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat în creşterea cu 83%, până la 120.000 de unităţi, a importurilor de maşini second hand. De altfel, în ultima şedinţă de Guvern din 2012, premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, ca în primele zile din 2013 să prezinte o informare şi o propunere privind situaţia taxei auto la prima vânzare, suspendată până la sfârşitul acestui an.

Una dintre veştile bune aşteptate de la Bruxelles a fost, în cele din urmă, anunţată, în data de 28 noiembrie, când forul european a decis deblocarea plăţilor pentru POS Mediu, întrerupte cu patru luni înainte. Pe de altă parte, autorităţile din România trebuie să realizeze corecţii financiare de 10% pentru contractele de dinainte de octombrie 2011 în vederea acoperirii sumelor care nu ar fi trebuit să fie plătite din cauza unor nereguli.

Începutul lunii decembrie vine cu lansarea, în dezbatere internă în MMP, a Strategiei Forestiere Naţionale 2013-2022, prin care se prevăd împăduriri cuprinse între 10.000 şi 20.000 hectare pe an. După finalizarea etapei de consultări interne, ministerul va posta pe propria pagină de internet, spre dezbatere publică, documentul în cauză.
România este, la ora actuală, cea de-a şaptea putere forestieră a Europei, aflându-se, totodată, pe locul al doilea în ceea ce priveşte calitatea pădurilor sale. (Sursa: Agerpres)