Aradul si Bucurestiul vor beneficia de 130 milioane de euro pentru imbunatatirea serviciilor municipale in special in infrastructura de apa. Alte 11 milioane vor fi destinate intaririi capacitatii institutionale la nivel regional , iar 50 milioane vor fi destinate depoluarii apei. Aceste sume fac parte dintr-un credit ce va fi contractat de la BIRD in valoare de 191 milioane de euro.

Grosul banilor, in total 1,4 miliarde euro, vor veni din imprumuturi realizate de catre Ministerul de Finante pana cel tarziu la sfarsitul lunii martie. Din suma amintita 635 milioane de euro sunt destinate apararii impotriva inundatiilor. Proiectele au in vedere marirea gradului de siguranta a barajelor – 22 milioane euro, finalizarea lucrarilor de asigurare a surselor de apa si de aparare impotriva inundatiilor – 250 milioane euro, lucrari noi de aparare impotriva inundatiilor – 165 milioane euro. De asemenea, pentru lucrari de reabilitare a zonei costiere vor fi folositi 41 milioane euro, iar pentru dezvoltarea durabila a rezervatiei biosferei Delta Dunarii – 28 milioane euro.

Alte 400 milioane de euro vor fi folositi pentru inchiderea si ecologizarea zonelor afectate de activitatea miniera. Pentru reabilitarea zonelor intens poluate, Zlatna si Copsa Mica, vor fi folositi 63 milioane euro printr-un program pilot, iar pentru modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in bazinul Cris, in judetul Vaslui si in municipiul Ploiesti – 162 milioane euro.

Sursa: Capital, 13 ianuarie 2006