La solicitarea premierului Nicolae Ciucă, ministrul Mediului, Tanczos Barnava, reduce cheltuielile cu aproape 13 milioane de lei. Aproape 10 milioane vor fi tăiate din capitolul ”bunuri şi servicii”, iar 3 milioane vor fi reduse din alte cheltuieli, au declarat, joi, pentru News.ro, surse oficiale.

Reducerile bugetare nu vor afecta investițiile

Potrivit surselor, niciuna dintre aceste reduceri nu va afecta investiţiile în derulare din PNRR şi fondurile europene.

Bugetul total alocat pe 2023 Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pentru cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare nerambursabilă, PNRR, rambursări credite externe şi cheltuieli de investiţii reprezintă 76% din bugetul aprobat.

”Cheltuielile cu salariile reprezintă 11% din bugetul aprobat pe anul 2023. Astfel, proiectele cu finanţare nerambursabilă cumulate cu PNRR, investiţiile şi salariile reprezintă 87 % din bugetul aprobat”, au mai transmis sursele oficiale.

Ministerele au transmis planurile de reducere a cheltuielilor

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a anunţat joi, 13 aprilie 2023, că toate Ministerele au transmis planurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

„Toate ministerele au transmis planurile de reducere a cheltuielilor bugetare.La nivelul Guvernului a inceput integrarea acestor planuri pentru a pregăti procesul de decizie”, a anunțat, joi, Dan Cărbunaru.

Potrivit lui Dan Cărbunaru, la urmatoarea şedintă a Executivului va fi analizat pachetul de reduceri solicitat de premierul României, Nicolae Ciucă.

Mesajul lui Nicolae Ciucă

Declarația sa a fost făcută la trei zile distanță după ce Nicolae Ciucă le-a cerut miniştrilor să îi prezinte o situaţie cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile până miercuri, 12 aprilie 2023, cerându-le, totodată, instituţiilor publice să îşi facă datoria şi să ajungă să realizeze o colectare aşa cum este planificată pentru că este responsabilitatea lor faţă de români şi „nu pot să vină acum şi să îi înspăimânte că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului României.”

„Am discutat şi am rugat şi la conferinţa de presă după şedinţa Biroului Politic şi rog şi acum pe toţi cei care livrează informaţii şi adresează întrebări responsabililor guvernamentali, astfel încât să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populaţiei.

Fiecare dintre aceste opţiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat şi desigur că fiecare dintre ele poate să constituire o analiză dar am dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii.

Ca atare chibzuirea bugetului mi se pare normal, în condiţiile în care, după un an 2022 în care am avut o evoluţie pozitivă, în care bugetul naţional a crescut în valoare nominală cu aproxivativ 49 de milairde de euro, în condiţiile în care am avut investiţii străine aproape 11 miliarde, am avut cea mai mare absorbţie de fonduri europene, de când suntem membri UE”, a declarat, luni, Nicolae Ciucă.