Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) nu a primit nicio înştiinţare sau notificare din partea societăţii Eco Sud sau a autorităţilor competente din Italia cu privire la pretinsa intenţie de a aduce pe teritoriul României deşeuri din Italia, precizează,vineri, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
'Ca urmare a informaţiilor vehiculate în media românească şi cea italiană privind un posibil transfer de deşeuri municipale din Regiunea Campania (Italia) spre România, Ministerul Mediului face următoarele precizări: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu a primit nicio înştiinţare sau notificare din partea Eco Sud sau a autorităţilor competente din Italia, cu privire la pretinsa intenţie a societăţii de a aduce pe teritoriul ţării noastre deşeuri din Italia. Conform normelor europene privind transferul intra-comunitar de deşeuri pentru eliminarea acestora (Regulamentul 1013/2006), un astfel de transport poate fi realizat doar după ce expeditorul notifică autorităţile din ţara destinatară şi obţine un acord preliminar scris în acest sens', se arată în comunicatul citat.
Ministerul Mediului menţionează, totodată, că, şi în cazul în care România ar primi o astfel de notificare, aceasta ar fi automat refuzată, întrucât introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora este interzisă conform legii, prin OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265/2006, art. 32.
În acelaşi context, autoritatea de mediu susţine că operatorul Eco Sud, cu activitate în judeţele Ilfov, Dolj şi Teleorman, deţine autorizaţie integrată de mediu pentru depozitarea deşeurilor.
'Depozitarea deşeurilor reprezintă, conform legii, o operaţiune de eliminare (Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor). Ca urmare, aducerea deşeurilor de orice natură şi din orice stat UE sau non-UE în Romania în vederea depozitării ar fi una ilegală', subliniază ministerul de resort.
Potrivit sursei citate, Garda Naţională de Mediu derulează, încă de săptămâna trecută, un amplu control la toate punctele Eco Sud din ţară, ca urmare a sesizărilor pe această temă.
'Mai mult decât atât, pentru a preveni o eventuală disimulare a cantităţilor de deşeuri municipale în orice formă de deşeu valorificabil (exemplu: valorificarea prin co-incinerarea în fabrici de ciment), GNM a solicitat Direcţiei Generale a Vămilor să monitorizeze atent la toate punctele vamale orice transfer sau import de deşeuri în România. Totodată, în adresa transmisă se solicită înştiinţarea imediată a Gărzii Naţionale de Mediu pentru orice transport care comportă astfel de suspiciuni', precizează Ministerul Mediului.
În data de 16 mai, Guvernul României a postat pe propria pagină de Facebook o ştire apărută în publicaţia 'Gazeta Românească' din Italia şi preluată de către mai multe instituţii media din România cu titlul: 'Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloş a aprobat aşa ceva?'.
'Din ştire reiese că sute de mii de tone de deşeuri vor pleca din Italia către gropile de gunoi din România pentru depozitare. Ştirea este falsă. Până în prezent, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) nu a primit o notificare pentru un astfel de transport şi niciun transport de deşeuri nu poate intra pe teritoriul României fără să transmită, în prealabil, o astfel de notificare către ANPM, instituţie care emite acordul de transport. În cazul în care se va primi o astfel de notificare în viitor, aceasta va fi, în mod cert, respinsă, deoarece legislaţia în vigoare nu permite importul de deşeuri pentru depozitare. În paralel, Garda Naţională de Mediu s-a autosesizat şi va iniţia un control la societatea comercială menţionată, pentru a verifica aspectele semnalate în articolele de presă', se notează în postarea de pe Facebook. AGERPRES