Ministerul Muncii și Solidarității Sociale lansează o serie de stimulente financiare pentru tinerii care se angajează, în efortul de a promova integrarea acestora pe piața muncii și de a susține dezvoltarea economică a țării.
Ministerul Muncii anunță stimulente financiare pentru tineri
Prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), ministerul Muncii oferă următoarele prime:
- Prima de Activare: În valoare de 1.000 de lei, acordată tinerilor șomeri neindemnizați care se angajează pe o perioadă de minim 3 luni.
- Prima de Inserție: În cuantum de 1.794 de lei (echivalentul a trei salarii minime pe economie), pentru absolvenții înregistrați în evidențele ANOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Jumătate din această primă este acordată la angajare, iar cealaltă jumătate după 12 luni de la angajare.
- Primele de Mobilitate:
- Prime de Încadrare: Cuantum maxim de 55 de lei pe zi, pe o perioadă de 12 luni, pentru tinerii care se angajează la o distanță mai mare de 15 km de domiciliul lor.
- Prime de Instalare: În valoare de 12.500 de lei, acordate tinerilor care își schimbă domiciliul pentru a accepta un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliul anterior.
- Prime de Relocare: 900 de lei lunar, pe o perioadă de 36 de luni, pentru a acoperi 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru a accepta un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliul anterior.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța integrării tinerilor pe piața muncii și a exprimat dorința ca aceștia să contribuie la dezvoltarea societății românești, fie prin formare profesională, fie prin aducerea experienței acumulate în străinătate.
„Integrarea tinerilor pe piața muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens”, a transmis Simona Bucura Oprescu.
Pe lângă aceste prime, ministerul Muncii oferă și servicii de consiliere profesională, formare profesională, precum și evaluare și recunoaștere a competențelor profesionale obținute de tineri.
Peste 54.000 de tineri încadrați în muncă prin ANOFM
Amintim că, ANOFM a anunțat că pe parcursul anului trecut au fost încadrați în muncă 54.761 de tineri cu vârsta mai mică de 30 de ani, dintre care 42.065 tineri NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională).
Cei mai mulți dintre tinerii NEET integrați pe piața muncii (31.265 de persoane) aveau vârsta mai mică de 25 de ani.
Prin aplicarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă destinate grupurilor de persoane cu acces dificil pe piața muncii, numărul tinerilor NEET încadrați în muncă a fost cu aproape 3.000 mai mare decât ținta stabilită prin Programul național de ocupare a forței de muncă pentru anul 2023.