Sumele pentru noile conventii scapa de taxele pe salarii. Sa fie chiar asa? Da si nu.
Lansand aceasta posibilitate, MMSS si-a pastrat asul in maneca. Va face in asa fel incat posibilitatile concrete de incheiere a conventiilor pe baza Codului civil sa fie extrem de reduse. Ministrul Sarbu nu ascunde faptul ca asteapta 4.000-5.000 de miliarde de lei de la cei 3,75 milioane de lucratori pe baza de conventii, de indata ce ei vor fi obligati sa lucreze numai cu carte de munca. Mai mult decat atat, ministrul atentioneaza ca toti cei care nu vireaza CAS vor fi pusi sub urmarire penala.
Pe de alta parte, cel putin deocamdata, singurele conventii civile platite in afara drepturilor salariale sunt cele cu persoanele care lucreaza independent, liber-profesionisti sau cei cu autorizatie. Acestea au o serie de obligatii: tin evidenta contabila, contribuie la fondul de asigurari sociale, depun declaratia de venit si chiar si decontul de TVA. Sa credem ca ministrul va introduce conventiile fara CAS in locul acelora de pana acum, ne-am imbata cu apa rece.
Singura posibilitate de a scapa de unele fonduri speciale pare a fi infiintarea unei microintreprinderi. Vor ramane valabile numai acele contracte sau conventii civile care nu vor fi platite din fondul de salarii. Deocamdata, se intrevede posibilitatea de a lucra in aceste conditii numai pentru persoanele cu activitati independente.
Colaboratorii cu firma scapa de taxe
Practic, actuala legislatie a muncii nu permite alte contracte civile decat conventiile platite din fondul de salarii: „Conform Legii nr. 130/1990, drepturile cuvenite persoanelor care presteaza activitati in baza conventiilor civile se platesc din fondul de salarii. Prin urmare, in momentul actual, nu exista conventii civile remunerate din alte surse”, precizeaza Alex Massaci, consultant PricewaterhouseCoopers.
Singurele forme legale de prestare de servicii care nu intra in fondul de salarii sunt incheiate cu persoanele care lucreaza inependent. Avocatii, notarii, dar si micii mestesugarii sau comerciantii pot lucra astfel, ca si programatorii sau ziaristii etc. Platile de acest tip se fac cu factura, si nu ca salarii. Drepturile de autor merg pe aceeasi formula, in afara salariilor.
Trebuie totusi spus ca persoanele care desfasoara activitati independente sunt obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, conform Legii nr. 19/2000. Prin urmare, vor plati CAS si taxa pentru sanatate, la suma declarata. Scapa astfel de unele fonduri speciale specifice salariilor si isi pot deduce unele cheltuieli la plata impozitului.
Mult mai avantajoasa pare, in noul context, infiintarea unei microintreprinderi. „Prin adoptarea impozitului de 1,5% pentru microintreprinderi, Guvernul a creat o alternativa interesanta: infiintarea unei microintreprinderi care incheie un contract de prestari servicii cu actualul angajator (practic, nu se schimba nimic in relatia efectiva, persoanele fizice implicate fiind aceleasi). Veniturile sunt obtinute de microintreprindere, deci supuse impozitului de 1,5%, si nu de 40%”, semnaleaza Gabriel Biris, consultant Haarmann, Hemmelrath & Partner.
Cine nu plateste CAS poate intra la inchisoare
Contractul intre persoane juridice in locul clasicei relatii angajat-angajator pare cu atat mai recomandabil cu cat ministrul muncii a exprimat in mod clar intentia de a matrasi conventiile la care nu se platea CAS si de a impune in loc contracte de munca. „Conventia civila este un mod prin care patronii eludeaza plata CAS. Contra acestora, ministerul va inainta plangeri penale. Ei retin partea de contributie a angajatului, dar nu o vireaza mai departe, la stat, prin urmare, pot fi pasibili de pedepse cu inchisoarea, pentru deturnare de fonduri”, a avertizat ministrul Marian Sarbu.
Totusi, sunt cazuri in care incheierea unui contract pare imposibila. Exemplul zilierului zugrav este unul dintre cele mai elocvente. Pentru trei zile lucrate, toate inregistrarile la camera de munca, toate taxele care ar trebui platite si calculate la trei zile, toate copiile pentru fisc pentru a face dovada platii contributiilor la fondurile speciale il fac, din start, pe eventualul angajator sa uite de reamenjarea intentionata. Astfel, exista pericolul ca persoanele care lucrau in salturi sa piarda o multime de oportunitati, daca nu lucreaza la negru.
Desigur, cel mai bine ar fi sa aiba bani sa isi puna pe picioare o intreprindere sau, daca nu, macar sa isi procure o autorizatie de la primarie. Unele categorii, precum studentii, vor fi scutiti de aceasta alergatura.
„Studentii vor putea presta o munca atat in baza unui contract individual de munca cu program de lucru cu timp partial, cat si incheind cu persoana fizica sau juridica un contract civil”, declara Oana Cazan, director juridic in MMSS.
Cea mai buna postura pare a fi tot aceea de patron, si nu doar pentru ca da bine la vecini. In cazul
unei microintreprinderi, impozitul va fi semnificativ redus in comparatie cu taxele pe salarii. Optional, patronul se va asigura social si va
vira personal contributiile, fara sa mai stea la mana unui angajator rau-platnic.     

Conventiile actuale nu vor disparea mai devreme de 1 ianuarie 2002
Cum vede MMSS viitoarele conventii explica Oana Cazan, director juridic MMSS:
· Conventiile in intelesul Codului civil nu vor fi platite din fondul de salarii
· La platile aferente nu se vor calcula contributiile pe salarii
· In principiu, orice persoana (inclusiv studentul) poate presta activitate in baza unui conventii civile, cu exceptia cenzorilor, consilierilor locali si judeteni, expertilor, arbitrilor, mediatorilor si a altor persoane care presteaza servicii in baza unor legi speciale.
· Contractele de munca vor fi cu timp normal sau partial.
· Pensionarii vor lucra pe baza de contract si vor acumula astfel puncte, cu posibilitatea de a-si mari pensia.

Gabriel BiriS, consultant Haarmann, Hemmelrath & Partner
„Conventia civila de prestari servicii, asa cum este acum, este un hibrid, destul de greu de explicat, intre un contract de prestari servicii si unul de munca. O data cu introducerea, prin Legea nr. 130/1999, in fondul de salarii a fondurilor din care se face plata colaboratorilor, mai toate contributiile datorate pentru angajatii cu contract de munca trebuie platite si pentru colaboratori.
Ramane alternativa contractului de prestari servicii, cu urmatoarele mentiuni:
Persoana fizica prestatoare trebuie sa obtina autorizatie de la organele abilitate;
– trebuie sa tina contabilitate si sa depuna declaratia de venit;
– daca venitul anual este de peste 50 de milioane de lei, se pune si problema inregistrarii ca platitor de TVA.
Fiscalitatea ce trebuie suportata de persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente este mai redusa decat cea pe care o suporta angajatii (exista posibilitatea deducerii unor cheltuieli, plata impozitului se face trimestrial).
Ar trebui insa ca la nivelul primariilor si administratiilor financiare sa se ia masuri pentru analizarea si rezolvarea operativa a cererilor de autorizare.”

Alex Massaci, consultant legislaTia muncii PricewaterhouseCoopers
„In principiu, sunt asimilate fondului de salarii sumele platite persoanelor care detin functii (administrator, cenzor, consilier judetean) in acea entitate; acestea nu isi desfasoara activitatea in baza unui contract, fiind numite in aceste functii, in timp ce sumele platite pentru prestarea unor servicii ce tin de calitatea persoanei respective (expert contabil, avocat) sunt considerate achizitii de servicii.
O speta intermediara intre aceste doua categorii o reprezinta colaboratorii care presteaza servicii in baza unor conventii civile. Astfel, in timp ce sumele platite acestora sunt incluse in fondul de salarii, colaboratorii nu au o functie in cadrul entitatii pltatitoare. Platile efectuate catre cenzori sunt r
incluse in fondul de salarii, in vreme ce sumele platite pentru drepturi de autor sunt considerate achizitionari de active imobilizate necorporale (platite din veniturile firmei – n.r.), efectuate pe baza de documente justificative (factura, chitanta) si nu sunt incluse in fondul de salarii. r
Din punctul de vedere al „beneficiarului”, aceasta modificare a naturii juridice a conventiilor civile ar avea r
influente pozitive.r