Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a venit, luni, cu o serie de precizări referitoare la o eventuală creştere a stagiului minim de cotizare din sistemul public de pensii, precum şi despre eliminarea pensionării anticipate, afirmând că multe informaţii vehiculate în spaţiul public pe aceste teme nu sunt corecte.

Nu există nicio discuție care să vizeze majorarea stagiului minim de cotizare

MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării.

Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru.

În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia, au transmis, luni, reprezentanţii Ministerului Muncii.

Ce reprezintă stagiul minim şi stagiul complet de cotizare?

Stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

“Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”, mai precizează Ministerul Muncii, prin intermediul unui comunicat.

Nu există discuţii sau vreo intenţie privind eliminarea pensionării anticipate

În documentul citat se mai menţionează şi noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecţie: “se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoarea formulă de calcul a pensiilor”, spun reprezentanţii ministerului.

“În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată.

Îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ținând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale”, se mai arată în comunicat.