Ministerul Muncii dorește să plafoneze sistemul de sporuri acordare bugetarilor la 30% raportat la salariul de bază, conform declarației făcute de Raluca Turcan.

„Aşa-zisa Lege a salarizării unitare a devenit a salarizării neunitare, întrucât sistemul de sporuri a fost dat alandala, au fost făcute majorări salariale între diferite salarii de bază inechitabile”, transmite Raluca Turcan.

Ministerul Muncii dorește să plafoneze sistemul de sporuri acordare

„Ca urmare, unii au dat în judecată, au avut decizii judecătoreşti. Avem la muncă egală, vechime egală şi specializare egală salarii diferite şi total disproporţionate. Iar aici, dacă este să vă spun pe foarte scurt, dorim să plafonăm nivelul de sporuri acordate, să reducem numărul de sporuri. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă ar fi 30% raportat la salariul de bază.

Nu la ordonatorul principal de credite. Să reduci numărul de sporuri. Unele vor fi reduse. Pe altele să le recalibrăm, pentru că sunt unele care pot fi acordate în sumă fixă, şi în acelaşi timp să restabilim ierarhia şi în interiorul categoriilor ocupaţionale, dar şi între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală”, a conchis Raluca Turcan.

De asemenea, aceasta a fost întrebată dacă vor fi concedieri în sectorul bugetar. Drept răspuns, ministrul Muncii a afirmat că nu şi-a propus nimeni să facă acest lucru.

Sesizarea referitoare la următoarele sporuri a fost admisă

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea liberalilor referitoare la modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, conform agerpres.ro

PNL arată în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale că legea încalcă principiul bicameralismului, în contextul unei forme semnificativ diferite a legii adoptate de Camera Deputaţilor în raport cu cea adoptată de Senat, a unor deosebiri majore de conţinut juridic între cele două forme, cât şi reglementarea unor elemente importante care se abat de la obiectivul urmărit de iniţiatori.

Liberalii invocă şi încălcarea principiului responsabilităţii fiscal-bugetare.

„Prin stabilirea unor sporuri care în prezent nu sunt reglementate prin legea salarizării unitare, Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Parlamentul procedează la modificarea implicită a Legii 5/2020, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, deoarece sunt evidente implicaţiile bugetare ale adaosurilor salariale reglementate prin dispoziţiile de completare adoptate de Camera decizională, Camera Deputaţilor.

În contra dispoziţiilor constituţionale şi jurisprudenţei Curţii, legiuitorul a ales să adopte legea fără consultarea Guvernului cu privire la impactul reglementării asupra Legii 5/2020 privind bugetul de stat pentru anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare, nesolicitând fişa financiară obligatorie”, se menţionează în sesizare.

PNL solicită CCR să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.

Sursă foto: Facebook Raluca Turcan