Conform sursei citate, statul nu ar mai trebui să îi încurajeze pe cei care trăiesc din ajutoare sociale, ci ar trebui să se implice în angajarea acestora.
”Asistența socială nu înseamnă să dai bani unor oameni leneși care nu vor să muncească, fără să se gândească însă că acei bani vin de fapt din buzunarul semenilor lor care trag pe brânci pentru un ban cu ajutorul căruia să își asigure pâinea zilei de mâine, ci să-i ajuți pe cei cu adevărat marginalizați care nu au nicio șansă în societate.”, se arată în documentul citat.
În România există aproximativ 7 milioane de persoane care se plâng de sărăcie, dar nu își caută un loc de muncă, nici măcar nu îl acceptă atunci când i se oferă. Acești oameni preferă să trăiască din ajutoare sociale de la stat, decât să muncească.
În forma actuală a legii, refuzarea de 3 ori a unui loc de muncă, conduce la pierderea dreptului de a primi ajutor social.
De asemenea, o altă problemă o reprezintă cei care lucrează la negru și care, în ciuda acestui lucru, beneficiază totuși de ajutor social. În fiecare lună, mii de asistați își primesc ajutoarele sociale. Autoritățile spun că aproape 20% dintre ei au și serviciu pe care nu îl declară.