Proiectul Ministerului Muncii are scopul de a sprijini incluziunea socială
„România a avut o tradiție puternică în economia socială, iar acum este momentul să-l redresăm și să-l facem un instrument eficient de creare a locurilor de muncă și de incluziune socială. Persoanele din medii vulnerabile vor să muncească, iar angajatorii trebuie sprijiniți prin măsuri concrete! Îmi doresc ca și în România economia socială să se dezvolte așa cum se întâmplă deja în Franța, Spania sau Italia”, a declarant Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Proiectul are o durată de 57 de luni și își propune:
Să dezvolte instrumente moderne pentru colectarea și analiza datelor despre întreprinderile sociale, inclusiv în contextul tranziției verzi și digitale;
Să elaboreze Strategia Națională în domeniul economiei sociale, cu un plan de acțiune clar și bazat pe cercetări de teren.
Să creeze o platformă digitală cu incubatoare virtuale, piețe online pentru produse și servicii sociale, centre și rețele de ambasadori ai antreprenoriatului social;
Campanii de promovare și recunoaștere publică, evenimente pentru creșterea vizibilității sectorului;
Să sprijine entitățile de economie socială: cooperare, schimb de bune practici, conectare cu sectoarele public și privat.
Totodată, Ministerul Muncii mai anunță că ținta principală este crearea unui ecosistem național solid pentru economia socială și antreprenoriatul social, cu impact economic și social durabil.
Finanțarea este asigurată prin PEO – Prioritatea 4.1.
„De reținut. Economia socială europeană asigură:peste 13,6 milioane de locuri de muncă remunerate în Europa; echivalentul a aproximativ 6,3 % din populația activă a UE-28; locuri de muncă pentru peste 19,1 milioane de persoane”, transmit reprezentanții Ministerului Muncii.
Bugetul pentru acest proiect este de 3,3 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată prin PEO – Prioritatea 4.1.
Autoritatea de Managment pentru Programul Operațional Competitivitate din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene publică varianta consolidată în urma consultării publice a Ghidului solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor, tip de proiect
”Investiții destinate capacităților de prestare de servicii și retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență” – Axa prioritară 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și asupra pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei, întocmit potrivit prevederilor OUG nr. 82/2022, Prioritatea de investiții:
”Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și consecințelor sale sociale și pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei”, Obiectiv Specific:
”Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19”, Acțiunea 4.1.1 – ”Investiții în activități productive”.