"Proiectul vizează dezvoltarea unei reţele integrate de incluziune socială pentru persoanele private de libertate şi cele eliberate din detenţie, urmărind totodată derularea unor programe de sensibilizare a angajatorilor în vederea preluării şi angajării persoanelor eliberate din penitenciare şi centre de reeducare", a afirmat secretarul general al MMFPS.
Acesta a mai arătat că, la activităţile de formare profesională, vor participa 1.500 deţinuţi, precum şi 600 de specialişti din sistemul de probaţiune, sistemul penitenciar şi sistemul serviciilor sociale. Totodată, a fost evaluată cererea de pe piaţa muncii, în acest scop fiind analizate nevoile specifice a 8.000 de companii.
Proiectul "Viaţa după gratii" are un buget total de 16,933 milioane lei (circa 4 milioane de euro) şi este implementat de către MMFPS în calitate de beneficiar, având trei parteneri transnaţionali din Spania şi Italia (Comune di Padova – Settore Servizi Sociali, Irecoop Veneto, Instituto de Formacion Integral SLU), şi încă cinci parteneri naţionali (Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor – Călăraşi, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor – Vâlcea, FEDES – IRECSON, Global Commercium Development SRL, Administraţia Naţională a Penitenciarelor).
Cofinanţarea este asigurată de către Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ (POSDRU).
Joi, la MMFPS, a fost prezentat Studiul la nivel naţional privind nevoile specifice de formare profesională ale persoanelor private de libertate şi ale personalului din penitenciare şi centrele de reeducare, precum şi analiza cererii de pe piaţa muncii.
Sursa: Agerpres