Proiectul inițiat de Ministerul Muncii și Ministerul Familiei a ajuns în Parlament, după ce a fost aprobat de Guvern. Potrivit unui comunicat, noul cadru legal nu mai permite funcționarea vreunui centru de asistență socială înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor.
„Noul cadru legal nu mai permite funcționarea vreunui centru de asistență socială înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor. Durata licenței provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare. De asemenea, licența provizorie se acordă o singură dată”, este scris în comunicat, conform CECCAR Business Magazine.
Ministerul Muncii a inițiat o reformă pentru sistemul de asistență socială
În cazul în care se constată încălcări ale condițiilor din noua legislație, licența va fi suspendată și retrasă mult mai rapid. Simultan, se introduc controalele inopinate, astfel încât furnizorii de servicii sociale să știe că trebuie să respecte în permanență drepturile beneficiarilor, nu doar când se licențiază.
Este introdus și conceputul de „client misterios”. În acest context, persoanele desemnate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) vor putea să ceară informații în teren și să se documenteze în centre ca și cum ar fi beneficiari sau aparținători.
Întreg sistemul de asistență socială va fi digitizat
De asemenea, întreg sistemul de asistență socială va fi digitizat. Vor fi înființate și registre cu toți beneficiarii și furnizorii. Astfel, datele vor fi disponibile în timp real.
Informațiile din documentația electronică vor putea fi confruntate în mod operativ cu situația din teren în timpul controalelor:
- numărul de beneficiari;
- proveniența lor;
- condițiile pentru care a fost acordată licența etc.
Amenzile cresc de cinci ori pentru persoanele care încalcă legea
Cei care încalcă legislația vor suporta consecințele legii penale, potrivit autorităților. Mai multe, amenzile vor crește de cinci ori, până la 100.000 de lei.
În penal, este vorba despre art. 348 din Codul Penal care prevede că „Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.
Pachetul legislativ pune accentul pe parteneriatul cu societatea civilă, cultele religioase, instituțiile de învățământ, Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare și celelalte instituții.