Ministerul rus de Externe a anunțat că Rusia vrea să evite scenariul în care este nevoită să intervină în Transnistria, relatează Reuters. De asemenea, Kremlinul a anunțat, anterior, că ceea ce se întâmplă acum în Transnistria reprezintă motive de îngrijorare serioasă pentru țara condusă de Vladimir Putin.
Presa internațională mai scrie că Moscova a anunțat că urmărește cu atenție evenimentele din Transnistria.
De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău în cursul zilei de marți, decizia venind pe fondul exploziilor care au avut loc luni și marți în Transnistria.
Autoritățile din regiunea separatistă pro-rusă au anunțat că marți a avut loc un atac terorist asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului, asta după ce au mai avut loc alte două explozii.
Scopul incidentului ar fi de a provoca tensiuni
În acest context, Republica Moldova a denunța incidentul, despre care spune că scopul lui este de a provoca tensiuni legate de situația de securitate din regiunea separatistă pro-rusă.
Amintim că presa de stat din Rusia spune că cea de-a doua explozie a distrus un centru radio din Transnistria, acesta difuzând programe în limba rusă. De asemenea, Ministerul rus de Interne a anunțat că în spatele atacului s-ar afla persoane necunoscute.
În altă ordine de idei, serviciul de informații al armatei ucrainene este de părere că aceste explozii sunt, de fapt, rezultatul unor operațiuni de tip ”false flag”, acestea încercând să atragă forțele din Transnistria.
Oamenii fug de război din Transnistria spre Republica Moldova
După ce au avut loc noi explozii puternice în regiunea separatistă Transnistria, marți după-amiază, oamenii au fugit rapid spre Republica Moldova pentru a se adăposti de un posibil război cu armata rusă.
„Foarte aproape de Rîbnița este Cobasna, acolo unde este depozitul de muniție, muniție foarte veche, dar existentă încă a armatei rusești care a fost staționată pe teritoriul actual al Transnistriei. Este un punct vulnerabil legat de aceste încercări de destabilizare.
Este foarte complicată situația pentru că nu există o legătură terestră, nu există o legătură aeriană între Federația Rusă și așa a zisa Republică Transnistreană. Ca atare să caute o destabilizare, dar este greu să se invoce, deși poate să apară și ideea de apărare a populației rusești din Transnistria.
Condițiile din punct de vedere militar pentru Federația Rusă nu sunt deloc propice pentru că este vorba despre a survola, despre a trece terestru peste teritoriul Ucrainei. O zonă controlată foarte bine de către armata ucraineană și de către celelalte forțe de securitate ale Ucrainei”, a declarat Virgil Bălăceanu, general în rezervă, potrivit Antena 3.