Ministerul Sănătății a transmis, joi, că au fost înființate 59 de centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii. Ministerul a arătat și care este procedura prin care copiii pot fi evaluați din punct de vedere medical.

Cum vor funcționa aceste centre de evaluare?

„Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe. Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul ”Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății.

Lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Cazurile de viroză s-au dublat în ultima perioadă

România se confruntă cu o problemă gravă din ultimii zece ani în ce privește virozele la copii. Medicii au atenționat asupra faptului că numărul cazurilor de viroze la copii s-au dublat în ultima perioadă. În același timp, locurile la secțiile ATI din spitale au fost epuizate.

„Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați trei. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele şase sunt ocupate”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului, la Digi24.