Ministerul Sănătății a luat o decizie foarte importantă! Alocația de hrană acordată pacienților internați în spitale va fi majorată.

Mai mult decât atât, persoanele tratate în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană.

Ministerul Sănătății a luat o decizie foarte importantă! Mai mulți bani pentru hrana pacienților

Astfel, Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că un proiect legislativ vizând majorarea alocației de hrană pentru pacienții internați în spitalele din România este în dezbatere publică încă din 4 aprilie.

Inițiativa legislativă prevede eliminarea plafonului maximal al alocaţiilor de hrană din spitale, iar nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice se stabileşte de către conducătorul unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie.

Potrivit Ministerului Sănătății, nivelul minim al alocaţiilor de hrană este de 16 lei/ zi /pacient, iar inițiativa legislativă prevede și un Ghid pentru alimentaţie sănătoasă în unităţile sanitare.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu tuberculoză şi tratate în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei/zi pentru adulţi şi de 15 lei/zi pentru copii, prevede un proiect de hotărâre de guvern pus miercuri în dezbatere de Ministerul Sănătăţii.

”Asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare”

Proiectul mai prevede că, pentru asigurarea unei alimentaţii „corespunzătoare” pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, care să asigure eficienţă în tratamentul cu medicamente antiretrovirale, se vor acorda indemnizaţii lunare de hrană în cuantum de 16 lei/zi pentru adulţi şi de 15 lei/zi pentru copii.

Trebuie precizat că fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat miercuri, de Ziua Internațională a Sănătății, majorarea alocației de hrană pentru pacienți, despre care argumentează că este total insuficientă.

”Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriționiști, doctorii susțin că o alimentație de calitate este esențială în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienții trebuie să aibă puterea să depășească faza acută a bolii dar în același timp să fie pregătiți pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriția este de o importanță capitală, esențială.

”Situație neschimbată din 2018”

Șase mese pe zi, multe proteine, hidratare, aceasta este rețeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID. Și nu doar ei, ci toți bolnavii.

Pacienții din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare.

Situația în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care fost majorată ultima oară alocația de hrană pentru bolnavii internați.

Așa cum a afirmat și Managerul Institutului ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID are alocati pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O suma insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient!

Este obligatoriu ca pacienții din spitalele din România să beneficieze de o nutriție care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numește aceasta.”, a scris miercuri Firea pe Facebook.

Sursă foto: Dreamstime.