Alexandru Rogobete a anunțat suplimentarea bugetului cu 200 de milioane de lei pentru urgențele medicale

Secretarul de stat, Alexandru Rogobete a anunțat că Ministerul Sănătății a alocat astăzi încă 200 de milioane de lei pentru urgențele medicale majore din spitale și a crescut cu 90% bugetul destinat pacienților cu AVC prin programul AP-AVC.

Pentru anul 2024, Ministerul a prevăzut un buget de peste 500 de milioane de lei pentru Programul Acțiuni Prioritare, care vizează pacienții critici de la ATI, cei cu AVC, traumatisme, infarct miocardic acut și arsuri severe.

Comparativ cu anul 2021, când bugetul era de 150 de milioane de lei, suma alocată a crescut cu 220% în ultimii trei ani.

Rogobete: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Alexandru Rogobete a subliniat că „Nu lăsăm pe nimeni în urmă” nu este doar un slogan, ci reflectă angajamentul față de responsabilitatea și demnitatea în asigurarea resurselor necesare pentru tratarea celor mai grav afectați pacienți.

„Încă 200 de milioane de lei pentru marile urgențe medicale din spitale, alocate astăzi de Ministerul Sănătății. Suplimentare cu 90% a sumelor alocate pentru pacienții cu AVC prin programul AP-AVC.

Ministerul Sănătății a alocat în anul 2024 peste 500 de milioane de lei pentru Programul Acțiuni Prioritare (destinat pacienților critici internați la ATI, pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), traumă, infart miocardic acut (IMA) sau celor cu arsuri severe). În anul 2021 bugetul alocat pentru acțiunile prioritare era de doar 150 de milioane de lei, iar în 2024 bugetul a ajuns la 530 de milioane de lei. O creștere cu 220% în ultimii 3 ani!

Nu lăsăm pe nimeni în urmă” nu este doar un slogan! Este o formă de Credință, de demnitate, de respect și de încredere! Credem în responsabilitatea pe care o avem față de oameni!

Programul Acțiuni Prioritare este o formă de finanțare directă, de către Ministerul Sănătății, a secțiilor unde se tratează cei mai gravi pacienți. Acolo unde, de multe ori, viața atârnă de un fir de ață … și unde nu trebuie să lipsească nimic! Sănătate pentru oameni!”, a transmis Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ce este accidentul vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este oprit sau redus, împiedicând astfel celulele cerebrale să primească oxigen și nutrienți esențiali. Acest lucru duce la moartea celulelor cerebrale în doar câteva minute. AVC-ul este considerat o urgență medicală și necesită tratament imediat pentru a minimiza daunele cerebrale și a preveni complicațiile ulterioare. Tratamentul prompt poate, de asemenea, să reducă riscul de dizabilitate pe termen lung.

Simptomele AVC-ului includ:

  • Probleme de vorbire și dificultăți în înțelegerea celor din jur.
  • Paralizie sau amorțeală bruscă a feței, brațului sau piciorului.
  • Tulburări de vedere, inclusiv vedere dublă sau afectare a vederii la unul sau ambele ochi.
  • Cefalee severă și bruscă, care poate fi însoțită de vărsături, amețeli și pierdere a conștiinței.
  • Probleme de coordonare, dificultăți de mers și pierderea echilibrului.

Când să consulți un medic:

Acționând prompt, poți ajuta persoana afectată să primească tratamentul necesar. Tratamentul este cel mai eficient dacă AVC-ul este diagnosticat în primele 3 ore de la debutul simptomelor. Notează ora la care au început simptomele, deoarece acest lucru ajută medicul să aleagă cea mai bună opțiune de tratament. Dacă suspectezi un AVC, aplică testul F.A.S.T.:

  • F – Face (Față): Cere persoanei să zâmbească. Observi că fața este asimetrică sau că gura este căzută pe o parte?
  • A – Arms (Brațe): Cere-i să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Un braț rămâne inert sau mai jos decât celălalt?
  • S – Speech (Vorbire): Cere-i să repete o frază simplă (de exemplu „Cerul este albastru”). Vorbește ciudat sau nu este clar ce spune?
  • T – Time (Timp): Dacă observi oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112! Informează operatorul că suspectezi un AVC și comunică ora la care au început simptomele pentru a asigura transportul cât mai rapid la spital.