Ministerul va susţine financiar o singură procedură de FIV, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere. Se estimează că anul acesta vor beneficia de program aproximativ 800 de cupluri.
Programul va debuta la 1 iunie şi are ca scop asigurarea fondurilor necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile. Pentru anul acesta, bugetul este de patru milioane de lei.
„Astăzi, în România există 19 unităţi sanitare publice şi private în care se realizează proceduri de feritilizare in vitro”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii. „În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfăşura şi în unităţile private care aleg să îl acceseze. Menţionez că, instituţiile private care accesează acest program nu vor putea solicita coplată de la pacient”, a mai spus ministrul.
În două săptămâni, Ministerul Sănătăţii va publica normele metodologice de implementare a programului. Începând cu 1 iunie 2011, toţi cei care doresc să acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro pot depune dosarul medical, la alegere, în centrele care vor intra în program.
Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicală care asigură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar iniţialele numelui şi un număr de ordine.
Pentru dosarele aprobate, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro în două etape. În prima fază, se va achita procedura, în valoare de aproximativ 1.200 de euro. În cazul în care procedura s-a finalizat cu o naştere centrul va primi şi o bonificaţie de 300 de euro.