Femeile gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate se pot imuniza cu vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech şi Moderna. Este însă recomandat să consulte medicul specialist înainte de a lua această decizie, menţionează marţi Ministerul Sănătăţii pe pagina de Facebook.
„Este permisă imunizarea femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate cu vaccinurile anti COVID-19 Pfizer-BioNTech şi Moderna. Înainte de a lua aceasta decizie, este recomandat să consultaţi un medic. Datorită mecanismului de acţiune al vaccinurilor ce utilizează ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) consideră că este puţin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide”, afirmă sursa citată.
Potrivit aceleiaşi surse, companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide şi la cele care alăptează.
„În aceste două cazuri, este recomandat ca, înainte de a lua o decizie, să discutaţi cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluaţi o balanţă risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte. În cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea ştiinţifică medicală nu se aşteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate. Decizia de vaccinare vă aparţine în totalitate. Vă recomandăm să cereţi sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luaţi această hotărâre”, mai afirmă aceeaşi sursă.
Ce înseamnă eficacitate 95% la un vaccin anti-COVID-19
Ministerul Sănătăţii a explicat, luni, că eficacitate de 95% a unui vaccin împotriva noului coronavirus înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană imunizată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic.
Potrivit ministerului, eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată.
„‘Eficacitate 95%’ nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, ‘Eficacitate 95%’ înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic. Cum se ajunge la această estimare a eficacităţii? Prin studii clinice”, a precizat luni Ministerul Sănătăţii.
Ministerul a indicat în acest sens studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech şi care a urmărit 43.448 de persoane, împărţite în două grupuri: unul a cuprins persoane cărora le-a fost administrat vaccinul şi celălalt persoane cărora le-a fost administrat placebo (o soluţie salină).
Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan