Horaţiu Moldovan a declarat, luni, la Digi 24, că statul a reuşit prin măsurile luate să menţină un ritm de creştere moderat. „Statul a făcut foarte mult pentru că a reuşit să gestioneze în aceste două luni rata infecţiilor care s-a menţinut într-un ritm de creştere moderat, într-un ritm de creştere de tip logaritmic. Nu au existat explozii exponenţiale, aşa cum s-a întâmplat în Spania, Italia, Franţa, Germania.
Deci ratele de îmbolnăvire sunt acceptabile în România, comparativ cu aceste ţări, şi rata de mortalitate este mică, aproximativ cinci la sută, comparativ în Spania – 10 la sută, Italia – 13 la sută, Franţa – 14 la sută, iar rata de vindecări este importantă în România, aproape 30 la sută, în timp ce în SUA este doar 12 la sută, iar în Franţa – 27 la sută. Sigur există şi rate mai bune de vindecare, în Germania – 70 la sută. Dar ne înscriem într-o categorie foarte bună comparativ cu tabloul european şi acest lucru este consecinţa gestiunii acestei epidemii de către autorităţile statului”, a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Întrebat dacă, după data de 15 mai, România se va afla pe o curbă descendentă a cazurilor de COVID-19, Horaţiu Moldovan a răspuns: „Cred că da, pentru că deja suntem pe curbă plată, pe un platou, un platou care într-adevăr este în dinţi de fierăstrău. De exemplu, astăzi numărul cazurilor este mai mic decât pe 12 aprilie şi dacă luăm suma vârfurilor acestei curbe are un uşor trend descendent, este probabil ca să ne înscriem pe acest trend descendent şi sperăm să facem asta”.