Dușul rece vine de la Ministerul italian al Sănătății.
Circulara „Intervenții în vigoare pentru gestionarea circulației Sars-CoV-2 în sezonul de iarnă 2022-2023” sună astfel: „Deși evoluția pandemiei este în prezent imprevizibilă, țara noastră trebuie să se pregătească pentru a face față unei ierni, în care s-ar putea observa un impact sporit asistențial atribuibil diverselor boli respiratorii acute, în primul rând gripei, și posibilei circulații a unor noi variante de Sars-CoV-2, determinate și de comportamentele individuale și de starea imunitară a populației”.
Ce măsuri trebuie luate?
Trebuie consolidate sistemele de supraveghere și trebuie crescute secvențierile genomice, pentru a detecta noi variante ale virusului Sars-CoV-2, mai este specificat în circulară. Va fi „esențial să se asigure un volum de secvențiere suficient pentru monitorizarea virusurilor aflate în circulație și apariția de noi variante și o capacitate adecvată de diagnosticare a laboratoarelor, potrivit Rai News.
De aceea, se recomandă insistent, cel puțin în spitale și camerele de gardă, recoltarea de probe pentru testarea moleculară, pentru a garanta un număr minim de probe de genotipat în fiecare regiune italiană”.
Utilizarea măștilor în interior, munca la domiciliu și reducerea adunărilor în masă, ventilarea mediilor închise și intensificarea dozei a patra de vaccin anti-Covid și o doză suplimentară pentru unele categorii de risc. Nivelul de atenție crește și asupra acestui lucru, potrivit circularei Ministerului.
„Este indispensabil ca serviciile sanitare regionale să verifice și, dacă este cazul, să consolideze starea de pregătire, pentru a face față unei posibile creșteri a cererii de asistență pentru cazurile de Sars-CoV-2”.
În special, circulara recomandă verificarea paturilor de spitalizare și terapie intensivă; aprovizionarea cu dispozitive, medicamente, vaccinuri; disponibilitatea personalului medical instruit care „poate sprijini secțiile și serviciile teritoriale în cazul unei creșteri a cazurilor, astfel încât să depășească capacitatea actuală a sistemelor sanitare”.
China se opune restricțiilor anti-Covid
China contra-atacă restricțiile anti-Covid impuse de unele țări, inclusiv Italia. „The Global Times”, un tabloid al Partidului Comunist, afirmă că „un număr mic de țări și regiuni, precum SUA și Japonia, văd redeschiderea Chinei precum o altă posibilitate de a defăima Beijingul”.
Aceștia adoptă, este acuzația autorităților de la Beijing, un „truc politic murdar” pentru „a sabota cei trei ani de eforturi chineze în lupta împotriva Covid-19 și pentru a ataca sistemul”. „Restricțiile impuse cetățenilor chinezi sunt discriminatorii și nejustificate și sunt o încercare de sabotaj”, susțin autoritățile chineze.
În ceea ce privește Italia, „impune teste obligatorii pentru călătorii care sosesc din China, deși Guvernul său a spus că nu au fost găsite noi mutații la sosirile recente”.