Din acest an, pe piaţa farma locală va mai activa o entitate. Cu o cifră de afaceri de o sută de milioane de euro, în primii doi-trei ani, CFR va fabrica peste 150 de categorii de produse.

În componenţa Companiei Farmaceutice Române ar urma să intre Antibiotice Iaşi (producător de medicamente), Sanevit Arad (producător de seringi), Unifarm (depozit) şi departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului Cantacuzino. În prezent, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este acţionarul majoritar al Antibiotice Iaşi, cu circa 53%, iar primul pas în înfiinţarea noii entităţi va fi trecerea firmei ieşene la Ministerul Sănătăţii. Potrivit ministrului sănătă­ţii, Ion Bazac, societatea nou-formată ar trebui să reprezinte o soluţie pentru a gestiona eficient criza economică, într-un sector strategic pentru populaţie, aşa cum este sănătatea. „Dacă în următoarele patru săptămâni vom avea hotărârea de guvern pentru trecerea la Ministerul Sănătăţii, Compania Farmaceutică (CFR) ar putea fi gata în trei – patru luni“, spune Ioan Nani, vicepreşedintele AVAS, cel care coordonează întreaga operaţiune. „Urmează să primim detaliile cu privire la înfiinţarea acestei companii. Ceea ce am înţeles este că CFR va funcţiona ca un grup de firme, în care fiecare societate va avea personalitate juridică separată“, afirmă Coca Caşcaval, directorul general al Antibiotice. „Fiecare companie îşi va continua toate programele operaţionale derulate până în momentul integrării şi îşi va urmări propriul program de dezvoltare şi investiţii“, a adăugat ea.

Un alt avantaj care decurge din înfiinţarea CFR ar fi reducerea importurilor prin atragerea unor parteneriate, cel mai probabil de tip joint-venture, cu mari producători la nivel mondial, care intenţionează să dezvolte şi să producă în România. „Intenţia Ministerului Sănătăţii este de a putea avea asigurat sistemul sanitar din România cu medicamente accesibile atât din punctul de vedere al acoperirii ariilor terapeutice şi al preţurilor, cât şi al operativităţii procesului de livrare“, a precizat directorul Antibiotice. „Noua entitate va funcţiona pe baza unor principii economice clare, care guvernează o piaţă concurenţială, aşa cum este cea farmaceutică“, a spus Ioan Nani.

151-27804-20companii_captv12.jpgPână în acest moment, nimeni nu şi-a exprimat temerea că noua companie ar putea fi o ameninţare pentru concurenţii de pe piaţa farma. Unii dintre principalii jucători, contactaţi de Capital, nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. Un demers similar, de înfiinţare a unei companii integrate în sectorul energetic românesc, a fost criticat de Comisia Europeană, astfel că iniţiatorii au renunţat la proiect. Se va întâmpla, oare, acelaşi lucru şi cu CFR? În acest moment este dificil de dat un răspuns, întrucât nu se cunosc dimensiunile acestei afaceri, cum nu este foarte clar nici ce avantaje va avea, sub umbrela CFR, fiecare dintre companiile vizate de proiect. 

Antibiotice Iaşi, de exmplu, continuă planurile de investiţii, în valoare de circa 20 de milioane de euro, unul dintre proiecte fiind construirea unei noi secţii de producţie pentru medicamente sub formă de comprimate, demarată în 2008. Noua unitate va avea o capacitate dublă de producţie (500 de milioane de unităţi comprimate, faţă de 300 de milioane cât este în prezent). „O a doua investiţie planificată pentru acest an şi pentru care există deja studiul de fezabilitate definitivat este reprezentată de o secţie nouă de produse injectabile“, a mai spus directorul Antibiotice, adăugând că pentru finanţarea proiectului se are în vedere accesarea de fonduri structurale în valoare de 4,4 milioane de euro. Inaugurarea noii unităţi este programată pentru anul viitor. În plus, începând cu luna mai a anului 2008, la Antibiotice Iaşi au fost luate o serie de măsuri ce au urmărit creşterea profitabilităţii businessului. Programul de restructurare şi eficientizare va continua şi în perioada următoare.

Vicepreşedintele AVAS nu exclude posibilitatea ca pe viitor, urmând modele din ţările vecine, în acţionariatul CFR să fie atraşi investitori puternici, bănci sau fonduri de investiţii.

151-27803-20ioannani12.jpg«Noua entitate va funcţiona pe baza unor principii economice clare, care guvernează o piaţă concurenţială, aşa cum este cea farmaceutică.»
Ioan Nani, vicepreşedintele AVAS

17,7% reprezintă nivelul cu care a crescut, în 2008, piaţa farmaceutică din România, ajungând la 7,16 miliarde lei. În anul 2007, majorarea a fost de 11,2%, înregistrând o valoare de 6,08 miliarde de lei