Ministerul Sănătăţii face apel la medicii de familie să continue programul naţional de imunizare şi în această perioadă, deoarece, în afară de infecţia cu noul coronavirus, există şi alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare, a declarat, vineri, secretarul de stat în MS Andrei Baciu.
„Ministerul Sănătăţii susţine continuarea procesului de vaccinare, dar şi necesitatea legii vaccinării. Calendarul vaccinării – este evident pentru noi toţi că trebuie să fie adus în prim plan. În momentul de faţă suntem cu toţii conectaţi la ceea ce se întâmplă cu această pandemie cu noul coronavirus. Programul naţional de imunizare trebuie să continue, deoarece, dincolo de infecţia cu noul coronavirus, există şi alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Cred că în aceste momente vedem acut necesitatea vaccinării şi necesarul unui vaccin, inclusiv pentru COVID-19”, a afirmat Andrei Baciu, la dezbaterea online „Săptămâna mondială a imunizării – săptămâna speranţei în lupta cu epidemiile”.
Vaccin preventiv împotriva SARS-COV-2
El a spus că trebuie ridicat standardul vaccinării şi în cazul vaccinurilor opţionale cum este cel antigripal. „Sunt numeroase grupurile de experţi care lucrează pentru a descoperi cât mai repede o substanţă care să fie înglobată cât mai repede într-un vaccin preventiv împotriva acestui nou tip de coronavirus. Acest lucru nu poate decât să ţină ridicat standardul vaccinării, programul de vaccinare, cât şi vaccinurile pe care în acest moment le considerăm opţionale – cum este vaccinul antigripal.
Anul trecut am observat o creştere a celor care s-au vaccinat împotriva gripei – peste 1,5 milioane -, dar nu este suficient. Avem peste 2,5 milioane de persoane care fac parte din grupe de risc şi care ar trebui să facă acest vaccin”, a explicat Baciu, potrivit Agerpres.
Secretarul de stat a precizat că, în prima parte a acestui an, Ministerul Sănătăţii a demarat licitaţia pentru vaccinul antigripal şi a realizat şi primele achiziţii, astfel încât în toamnă să nu existe discontinuităţi în timpul campaniei de vaccinare.
Imunizarea populaţiei la risc, prioritară
„Au fost achiziţionate 170.000 de doze de vaccin antigripal pentru copii cu vârstă cuprinsă între 6 luni şi 5 ani. Evident că este nevoie de vaccinare, avem atâtea patologii care în acest moment ar avea nevoie de vaccin şi avem nevoie de vaccin pentru fiecare dintre ele încât ar trebui ca măcar pentru cele pentru care avem vaccin să vaccinăm cât mai multe dintre persoanele aflate la risc.
Să nu uităm totuşi – pe lângă pandemia cu noul coronavirus, suntem şi în plină epidemie de rujeolă. Numărul total de cazuri de rujeolă raportate în România până la 17 aprilie este de 19.813, din care, din nefericire, 64 de decese”, a mai spus Baciu.
Potrivit acestuia, trebuie neapărat să se ţină cont şi de ceilalţi bolnavi şi de celelalte patologii existente, care, spune el, nu au luat pauză. „Facem apel la medicii de familie să continue programul naţional de imunizare şi în această perioadă. Ministerul Sănătăţii a spus că medicii de familie sunt pregătiţi şi abilitaţi să facă vaccinurile prevăzute în programul naţional de vaccinare. Ministerul Sănătăţii solicită organizarea votului în plen asupra legii propuse de minister în 2017 şi normele de aplicare a acesteia ce vor fi realizate cât mai repede cu putinţă”, a menţionat Baciu.
Rată scăzută de vaccinare, în România
El a susţinut că trebuie continuat efortul de vaccinare mai ales pentru patologiile virale, cu afectare a sistemului respirator. „Trebuie să facem toate demersurile astfel încât să nu se agraveze, să nu se suprapună aceste patologii care afectează concentric sistemul respirator. Din nefericire, suntem în continuare cu o rată mai scăzută a vaccinării, mai scăzută decât cea recomandată de OMS, dacă este să vorbim de calendarul clasic”, a adăugat reprezentantul MS.
Secretarul de stat a menţionat că Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională Ordinul care se referă şi la posibilitatea de a compensa vaccinurile pentru persoanele din grupa de risc. „A fost pus în transparenţă de MS Ordinul 861 care prevede şi chestiuni referitoare la vaccinare – de a veni cu o rambusare a plăţii vaccinului pentru persoanele aflate în grupa de risc, ceea ce ar fi un pas important pentru noi, ca ţară. Înţelegem importanţa prevenţiei şi trebuie să facem şi paşi în acest sens”, a mai declarat Baciu.