Ministerul Sănătăţii anunţă o nouă licitaţie pentru cumpărarea de vaccinuri.
Ministerul Sănătăţii derulează licitaţii pentru achiziţia de vaccinuri BCG, împotriva hepatitei B şi DTPa
Astfel, potrivit anunţurilor publicate pe platforma SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al achiziţiilor publice – n.red.), Ministerul Sănătăţii va derula trei licitaţii.
Acestea privesc achiziţia de vaccinuri BCG, împotriva hepatitei B şi DTPa (diftero – tetano – pertussis acelular).
Valoarea totală a celor trei licitaţii va fi de cel mult 155 milioane de lei.
Detalii despre fiecare din cele trei licitaţii de vaccinuri
Potrivit Ministerului Sănătăţii, prima licitaţie vizează achiziţia a 400.000 de doze de vaccin BCG, cu o valoare totală estimată la 2.532.000 lei.
Contractul va avea o durată de şase luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 26 iulie.
Cea de-a doua licitaţie vizează achiziţia a cel puţin 130.000 de doze de vaccin hepatitic B pediatric, până la maxim 954.000 de doze. Valoarea totală estimată de Ministerul Sănătăţii se ridică la 3.109.600 – 22.819.680 de lei.
Termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 iulie. Contractul se va întinde pe o durată de patru ani, potrivit anunţului postat de Ministerul Sănătăţii.
Cât despre furnizarea vaccinului combinat diftero – tetano – pertussis acelular (DTPa), adsorbit, cu conţinut scăzut de antigene, Ministerul Sănătăţii precizează că frecvenţa atribuirii contractelor subsecvente este semestrială şi în funcţie de necesităţile autorităţii contractante şi de disponibilitatea fondurilor necesare achiziţiei.
Cantitatea care face obiectul acordului cadru este de cel puţin 200.000 doze, respectiv maxim 820.000 doze. Valorile totale ale acestor doze de vaccin sunt estimate de minister între 32.192.000 – 131.987.200 de lei.
Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 28 iulie.
Ministerul Sănătăţii trasmite părţilor interesate că, în vederea evaluării celor trei licitaţii, preţul ofertelor reprezintă 80%, iar termenele de livrare ofertate 20%.
România şi alte state încearcă să scape de contractele pentru vaccinurile Covid-19
În tot acest timp, luna aceasta, România și alte 9 țări din est-europene au cerut Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru vaccinurile Covid-19.
Contractele ar trebui să poată fi încheiate „dacă nu mai este nevoie de ele din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, arată una dintre cererile scrisorii. În alte cazuri, ar trebui să fie posibil să fie redus numărul de doze care sunt comandate, astfel încât să reprezinte mai bine cererea pentru seruri.
Actualele contracte pentru vaccinuri Covid, semnate la apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense să achiziționeze seruri, le-au blocat în situația de a cumpăra prea multe doze de care acum nu mai este nevoie.