Opt medicamente pentru pacienții cu boli rare, cancer și diabet zaharat vor fi introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite, proiectul fiind publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

Medicamente compensate pentru pacienții cu boli rare

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 8 noi molecule, din care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice.

Medicamentele sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare.

„Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum”, transmite, vineri, Ministerul Sănătății.

Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizie de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru estimarea consumului.

În perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară.

În cursul anului 2022, au fost introduse prin trei Hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule.

Unele vaccinuri vor fi compensate

De asemenea, amintim că medicamentele imunologice (agenţi folosiţi pentru producerea imunităţii active, precum unele vaccinuri), altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanţate de Ministerul Sănătăţii sau care se administrează altor segmente populaţionale, vor fi incluse în lista medicamentelor compensate de care beneficiază asiguraţii.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă în acest sens.

Potrivit CNAS, contravaloarea acestor medicamente va fi suportată de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Totodată, costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii alocat programelor naţionale de sănătate publică.

Ordonanţa prevede şi introducerea obligaţiei furnizorilor de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) de a utiliza cardul naţional de sănătate în procesul de acordare a serviciilor respective decontate de CNAS, cu excepţia serviciilor furnizate la distanţă, conform prevederilor legale în vigoare.