Aproximativ 90% din cabinetele de medicină de familie sunt deţinute de către autorităţile administraţiei publice locale, arată un raport al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică din 2008. Medicii deţin doar 5% din cabinetele de medicină de familie. "Pe termen scurt, nu există nicio abordare viabilă din punct de vedere economic de a moderniza spaţiile în care se furnizează îngrijiri primare", scrie în raport. Studiul stabileşte că problema dreptului de proprietate trebuie să fie discutată înainte ca o strategie de investiţii cuprinzătoare şi pe termen lung să fie dezvoltată.Chiar dacă anumite bănci au un departament special pentru afacerile financiare ale medicilor de familie, voinţa generală de a acorda împrumuturi medicilor de familie este limitată, ca o consecinţă a nivelului relativ scăzut al veniturilor medicilor. Astfel, Ministerul va introduce un sistem de împrumuturi personalizate, adaptate la medicii de familie. Părţile implicate trebuie să depună eforturi în vederea găsirii unei soluţii privind garantarea împrumuturilor pentru investiţiile medicilor de familie în cabinetele medicale.
40% dintre medici nu au resurse pentru practicarea meseriei
Potrivit evaluării efectuate de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică în anul 2008, aproape jumătate (45%) dintre medicii de familie din România au acces limitat la capacităţi de diagnostic radiologic şi de laborator. Capacităţile de efectuare a analizelor de laborator sunt disponibile în cadrul sau în afara cabinetului medical, iar nivelul de acces la acestea variază de la caz la caz, 40% dintre medicii de familie reclamând lipsa accesului ori acces insuficient la servicii de laborator şi radiologice.
Cât costă un cabinet de medic de familie?
Potrivit raportului Ministerului Sănătății, costurile pentru dotarea minimă a unui cabinet de medic de familie sau al unui centru de permanență se ridică la 50.000 de lei (12.000 de euro). Acestea se pot extinde cu un aparat Doppler fetal (5.000 de lei) și cu un ecograf (33.000 de lei). Mobilierul nou pentru un cainet de medic de familie ar costa între 6.300 şi 8.400 de lei. Un cabinet de medicină de familie necesită, de asemenea, echipament IT de bază: cel puţin un laptop şi o imprimantă. În 2007, fiecare medic care a participat la programul naţional de evaluare a primit un laptop şi o imprimantă.
În urma comasării şi reprofilării spitalelor din 2011, multe localităţi au rămas fără spitale pe raze de pânâ la 70 de kilometri. Ministerul Sănătăţii încearcă să compenseze lipsa spitalelor cu centre de permanenţă a asistenţei medicale, care au început să apară timid în unele zone. În 2011, finanţarea centrelor s-a ridicat la un total de 20 de milioane de lei. În 2011, asistenţa medicală primară a primit de la bugetul de stat puţin peste un miliard de lei, adică în jur de 6,5% din bugetul total al CNAS pe anul trecut.
Planul de 8 ani al MS pentru medicii de familie: împrumuturi personalizate și acoperirea mediului rural
3 aprilie 2012, 12:48
Ultima modificare în 3 aprilie 2012, 15:48
Ministerul Sanatatii vrea să ajute tinerii medici să îşi deschidă cabinete de practică în medicină de familie, printr-un sistem de împrumuturi personalizate.
Etichete: cabinet,
garantiile,
imprumuturi,
medic de familie,
rural,
servicii medicale
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook