Nu este epidemie de gripă în România, spune clar Ministerul Sănătăţii. Ce trebuie totuşi să facă românii care se îmbolnăvesc de gripă sau viroze respiratorii în această perioadă?
Nu este epidemie de gripă în România! Mesajul Ministerului Sănătăţii
Anunţul ferm a venit privind o eventuală epidemie de gripă a venit vineri, 5 ianuarie, din partea Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanţii instituţiei transmit că în ţara noastră nu există o epidemie de gripă în acest moment.
Faţă de perioada similară din 2023, numărul de cazuri de gripă şi viroze respiratorii este chiar mai redus cu un sfert, adaugă Ministerul Sănătăţii.
„Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment.
Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut”, transmit oficialii de la Sănătate pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.
Ministerul Sănătăţii vine şi cu o serie de sfaturi şi avertismente pentru cei care se confruntă cu cazuri de gripă sau viroză respiratorie în aceste zile.
În primul rând, nu trebuie luate antibiotice. Ministerul Sănătăţii subliniază clar asupra acestei probleme foarte des întâlnite în România, în diferite situaţii, nu doar când e vorba de gripă sau viroze.
„Reamintim: Virozele respiratorii NU se tratează cu antibiotice.
Optați pentru tratament simptomatic și asigurați-vă că pacienții sunt bine hidratați”, se arată în postarea respectivă.
Când trebuie să vă prezentaţi la spital, la camera de gardă sau UPU? Ce trebuie să ştie părinţii în aceste zile?
Iată toate indicaţiile oferite de Ministerul Sănătăţii.
„Recomandăm prezentarea la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe DOAR dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități.
În cazurile ușoare sau medii, contactați medicul de familie pentru recomandări și izolați-vă la domiciliu.
Pentru părinți: Evitați trimiterea copiilor în colectivități dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului”, se mai arată în mesajul de vineri, 5 ianuarie.
Epidemie de rujeolă, decretată fix acum o lună
Mesajul din această seară vine, probabil, în contextul în care acum fix o lună a fost decretată epidemie în România. Era vorba atunci despre rujeolă (numită popular şi pojar).
Pe 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a decretat epidemie de rujeolă la nivel național, luând măsuri urgente în contextul creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectare și a numărului semnificativ de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase ale copiilor afectați.
Cu aproape 2.000 de cazuri înregistrate în 29 de județe, autoritățile au decis să acționeze rapid pentru a controla și limita răspândirea bolii.
Principala acțiune planificată de autorităţi a fost vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu scheme incomplete.