Conform unui ordin publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, aflat în dezbatere publiză, instituția dorește ca, începând de la jumătatea acestui an, fondurile alocate serviciilor de ambulanţă să fie calculate în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ şi nu în baza bugetului istoric sau a unor criterii subiective, cum s-a procedat până în prezent.
Asta pentru că, spun reprezentanții ministerului, modalitatea actuală de finanțare nu reflectă necesitatea reală de fonduri.
Ca exemplu, ei arată că în anul 2009, diferenţa între nivelul minim şi maxim al sumei alocate per cap de locuitor a variat între 17 lei şi 81 de lei, iar în anul 2010 sumele au variat între 16,88 lei şi 74,81 lei. Astfel, în 2009, unui judeţ cu aproximativ 240.000 de locuitori i-a fost alocat pentru serviciile publice de ambulanţă un buget de 20 milioane de lei, în timp ce un judeţ cu peste 800.000 de locuitori a primit 19 milioane de lei.
Măsura a fost luată după ce Comisia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre din Ministerul Sănătăţii a efectuat o amplă analiză cu privire la valorile contractate de casele de asigurări de sănătate cu serviciile publice de ambulanţă, în urma căreia s-au constatat diferenţe semnificative, nejustificate, privind modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe judeţe, în funcşie de numărul de locuitori.
Începand cu anul 2011, vor fi stabilite plafoane maxime şi minime de 37 lei si 23,5 lei per cap de locuitor, în functie de numărul de locuitori din fiecare judeţ.
În aceste condiţii, un număr de 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti vor avea bugetul suplimentat cu un procent de 5% – 39%. Corecţiile se vor realiza, eşalonat, pe o durată de trei ani. În plus, au fost necesare unele corecţii şi pentru judeţele Constanţa şi Tulcea având în vedere specificul acestora din punct de vedere turistic şi geografic.
Pentru acest an, serviciile de ambulanţă au alocat un buget de 633,8 milioane de lei, similar cu cel din 2010.