Sub sloganul Sănătate pentru Toți, Ziua Mondială a Sănătății din acest an evidențiază importanța accesului tuturor la servicii esențiale de sanătate. Indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidență, întreaga populație trebuie să aibă asigurat accesul la servicii medicale.
Cu această ocazie, Sorina Pintea, ministrul Sănătății și Mjliana GRBIC, șeful Biroului OMS în România au vizitat astăzi, 2 aprilie 2018, Centrul de Asistență Medicală Comunitară din comuna Gostinari, județul Giurgiu.
“Centrul medical comunitar pe care l-am văzut este o rețetă de succes pe care intenționăm să o promovăm și să o extindem. Modul în care funcționează lucrurile aici ne demonstrează că se poate, dacă există o colaborare cu autoritățile locale. Trebuie să asigurăm servicii medicale pentru comunitățile izolate, cu populație săracă, în special în localitățile unde nu avem medici de familie. Este în curs de realizare o catagrafiere pentru identificarea necesarului de servicii medicale comunitare la nivelul întregii țări”, a declarat astăzi Sorina PINTEA, ministrul Sănătății.
“Acoperirea universală cu servicii de sănătate este o idee simplă: înseamnă că toți oamenii să poată folosi servicii de sănătate de calitate, unde și când au nevoie de ele, fără să sărăcească din cauză că au plătit pentru tratamentul de care au avut nevoie. Este unul din drepturile fundamentale ale omului”, a declarat Mjliana GRBIC, șeful Biroului OMS în România cu ocazia evenimentului.
Centrul medical comunitar din comuna Gostinari a fost înființat în anul 2015 în cadrul proiectului RO 19 “Initiative în sănătatea publică” cu finanțare norvegiană. Centrul a fost înființat în beneficiul populației vulnerabile în cadrul primăriei care l-a și reabilitat în anul 2017 din fonduri proprii. În cadrul acestui centru își desfășoară activitatea un asistent medical comunitar și un mediator sanitar care deservesc 2 600 de persoane, din care aproximativ 1000 de etnie rromă.
Echipa de asistență comunitară colaborează cu medicul de familie și cu asistentul social din cadrul primăriei. Ca urmare a acestei colaborări de succes, toată populația comunei este în evidența medicului de familie (2000 de persoane în evidența cabinetului de medicină de familie din Gostinari, restul în evidența altor cabinete medicale de asistență primară).
În acest context, rata de vaccinare în comună este de 95%.
La nivel national, 45 centre de asistență medicală comunitară, înființate prin mecanismul financiar norvegian în valoare de 1,6 miliarde de lei, acordă asistență medicală comunitară pentru categoriile de persoane defavorizate.