Ministerul Sănătății va colabora cu OMS pentru implementarea PNRR. Coordonatorii de reforme și investiții au responsabilitatea de a îndeplini țintele aferente
Ministerul Sănătății a venit cu mai multe precizări în ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, cele referitoare la colaborarea dintre această instituție și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Așadar, Ministerul Sănătății a trimis un comunicat de presă în care mai arată și faptul că a fost prevăzut un buget de aproape 50 de milioane de euro pentru componenta de asistență tehnică.
„În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Componentele C12 – Sănătate şi C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială. Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică a fost prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană”, arată comunicatul de presă al instituției.
OMS și-a asumat integral furnizarea de asistență tehnică
Comunicatul de presă anterior menționat arată că în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătății a avut mai multe consultări cu organizațiile și cu instituțiile internaționale incluse în PNRR ( Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și OMS).
Astfel, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va furniza asistență tehnică pentru implementarea mai multor jaloane din PNRR, fiind vorba despre Reforma 1, Reforma 3 și Componenta 7.I3.
Pentru ca jaloanele specifice reformelor de sănătate publică să poată fi îndeplinite, ministerul condus de Alexandru Rafila a înaintat Executivului Memorandumul privind Aprobarea negocierii și semnării contractului pentru asistență tehnică dintre Ministerul Sănătății și OMS. Amintim că acesta a fost deja aprobat la data de 24 mai 2o22.
Bugetul acordat a fost de 21,25 milioane de euro
Comunicatul de presă trimis de către Ministerul Sănătății mai spune că în baza mandatului acordat de către Guvernul României au existat mai multe negocieri cu reprezentanții OMS. În urma acestor, a fost alocat bugetul pentru asistența tehnică de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 și C7.I3, acesta fiind în valoare de 21,25 de milioane de euro pentru perioada 2022-2026. Această sumă reprezintă 42 de procente din bugetul total pentru asistența tehnică.
„(…) menţionăm că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investiţiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti – ANDIS), Ministerul Sănătăţii va purta negocieri suplimentare cu organizaţiile internaţionale de profil (Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii). Pentru coordonarea investiţiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătăţii utilizează în prezent asistenţă tehnică internaţională oferită de Banca Europeană de Investiţii prin intermediul acordului BEI-PASSA”, se mai arată în comunicat.