În data de 7 și 8 martie, miniștrii Apărării din Uniunea Europeană se vor reuni la Stockholm în cadrul unei reuniuni informale, sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (Apărare).

Președinția suedeză a UE anunță că în prima sesiune de lucru se va discuta despre sprijinul militar al blocului comunitar pentru Ucraina. De asemenea, se vor purta discuții și despre pregătirea forţelor armate ucrainene de către misiunea de asistenţă a UE (EUMAM Ucraina). Pe site-ul oficial al președinției suedeze a UE se arată că va fi furnizată o actualizare a stadiului acestei misiuni, la care va participa și un reprezentant al Guvernului de la Kiev.

Consolidarea capacității forțelor armate ucrainene

Misiunea de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina) are ca scop consolidarea capacității forțelor armate ucrainene de a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și de a descuraja și de a răspunde la posibilele viitoare ofensive militare ale Rusiei și ale altor potențiali agresori. Aceasta a fost lansată de către blocul comunitar în luna noiembrie 2022.

EUMAM colaborează îndeaproape cu toți ceilalți parteneri internaționali care împărtășesc aceeași viziune pentru a oferi sprijin în materie de instruire forțelor armate ucrainene. EUMAM este deschisă la participarea statelor terțe. Toate activitățile misiunii se desfășoară pe teritoriul UE.

Până în prezent, 24 de state membre ale UE au oferit module de formare și personal. Instruirea este sprijinită prin furnizarea de echipamente letale și neletale pentru forțele armate ucrainene. Acest echipament este furnizat de statele membre și finanțat de Fondul european pentru pace.

Discuții despre operațiunile militare ale Uniunii Europene

Consiliul European arată că în cea de-a doua sesiune a acestei reuniuni se vor purta discuții despre operaţiunile militare ale Uniunii Europene.

De acum 20 de ani, blocul comunitar a lansat mai mult de 30 de misiuni în cadrul politicii de securitate și apărare comune. La ora actuală sunt în desfășurare 11 misiuni civile şi 7 misiuni/operaţii militare în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

Tot Consiliul European mai spune că, în cadrul celei de-a treia sesiuni de discuții din cadrul reuniunii informale,  preşedinţia suedeză şi Serviciul European de Acţiune Externă vor conduce împreună punerea în aplicare a diferitelor elemente ale Busolei Strategice a Uniunii.

Acest instrument presupune o cooperare solidă cu structurile ONU, NATO, OSCE, Uniunea Africană sau ASEAN.