Miniștrii Apărării din formatul București 9 (B9) au semnat miercuri, la București, o declarație comună în care au subliniat importanța întăririi industriei de apărare și a unui sistem integrat de apărare aeriană, reafirmând, totodată, sprijinul pentru Ucraina.
Miniștrii B9, declarație comună privind importanța întăririi industriei de apărare
Miniștrii din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria s-au întâlnit la Palatul Parlamentului pentru a discuta, printre altele, incidentele recente cu drone ruse care au căzut pe teritoriul unor țări NATO. De asemenea, un punct specific din declarația comună a fost dedicat acestei chestiuni.
„Ne exprimăm profunda îngrijorare privind repetatele intrări în spaţiul NATO – Polonia, România, Letonia şi alte ţări aliate – ale unor drone şi rachete ruse, dar şi privind escaladările şi tensiunile de la graniţele NATO. Aceasta este o nouă realitate care nu poate fi ignorată.
Avem nevoie de un răspuns colectiv în cadrul NATO, pentru a răspunde provocărilor aduse de arme şi tehnologii moderne, inclusiv prin consolidarea abilităţilor noastre de a detecta, identifica şi de a ne confrunta cu obiectele care zboară la mici înălţimi”, se arată în Declaraţie.
Astfel, semnatarii fac apel la întărirea sistemului integrat de apărare aeriană al NATO și solicită implementarea „cât mai rapidă” a sistemului de apărare aeriană prin rotație.
În document, aceștia au precizat că susțin inițiativele de a utiliza toate oportunitățile și resursele disponibile în cadrul UE și NATO pentru a spori capabilitățile europene de apărare aeriană.
Miniștrii se angajează să sprijine consolidarea Flancului estic
De asemenea, miniștrii B9 se angajează să sprijine, la NATO, consolidarea Flancului estic. Ei reamintesc angajamentul de a aloca anual cel puțin 2% din PIB-ul național pentru apărare și subliniază determinarea de a stimula industriile naționale de producție de armament.
Declarația subliniază, de asemenea, eforturile de creare a coridoarelor pentru a facilita mobilitatea militară și de asigurare a proviziilor necesare pentru sistemul energetic.
„Recunoscând că ajutorul militar este acordat voluntar şi este o decizie suverană (a unui stat – n.r.), aliaţii intenţionează să continue să ofere ajutor ne-letal, politic, economic şi umanitar către Ucraina”, se mai precizează în document.
Miniștrii Apărării care s-au reunit la București au inclus și Republica Moldova în declarația lor.
În declarația comună, ei au mai precizat că vor coopera îndeaproape pentru a susține partenerii din regiune care sunt cei mai expuși încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, cum ar fi Republica Moldova. Consolidarea capacităților lor de apărare și reziliență este considerată relevantă pentru securitatea întregii zone euroatlantice.