Guvernul bulgar a decis reducerea cu 15% a salariilor miniştrilor, în vederea limitării cheltuielilor, pentru a face faţă veniturilor bugetare mai mici determinate de criza economică, a anunţat Consiliul de Miniştri. „Obiectivul este de a stabiliza bugetul, în condiţiile actuale de criză economică şi financiară”, se arată în comunicat.
Măsura îi vizează în special pe primul ministru Serghei Stanicev, patru vice-premieri, ceilalţi membri ai Executivului, directorii de agenţii şi şefii de cabinete. Analiştii consideră că decizia, adoptată cu 24 de zile înainte de alegerile generale din 5 iulie, este populistă.
Guvernul a renunţat totodată la majorarea cu 10% a salariilor a 400.000 de funcţionari publici şi membrii altor categorii, precum profesorii şi medicii plătiţi din fonduri bugetare, care urma să intre în vigoare la 1 iulie. Majorarea pensiilor cu 9%, la aceeaşi dată, a fost menţinută.
În plus, toate instituţiile finanţate de la bugetul de stat trebuie să reducă cheltuielile pentru deplasările în străinătate, cu telefonia mobilă, seminariile, dar şi cele privind achiziţia de maşini, computere şi aparate de climatizare.
Ministrul de Finanţe, Plamen Oreciarski, a declarat, recent, să anticipează obţinerea unor economii de 500 de milioane de leva (250 milioane euro). Fondul Monetar Internaţional şi analiştii au cerut guvernului de la Sofia să renunţe la cheltuielile care au crescut în perspectiva alegerilor, pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare şi a evita apariţia unui deficit.
În primele patrul luni ale anului, cheltuielile bugetare au fost cu 20% peste cele din perioada similară din 2008, în timp ce veniturile s-au redus cu 5%, potrivit datelor băncii centrale bulgare.