Miniştrii care nu au făcut faţă crizei

Sa fii ministru in perioada de criza nu e un job chiar atat de usor precum ar crede unii. Considerati responsabili pentru amplificarea crizei financiare in unele tari, in altele au devenit mai degraba victime ale situatiei economice dificile si, in final, au demisionat.   Este vorba despre 6 ministri din domenii cheie ale economiei pe care criza "i-a maturat" din functiile pe care le detineau.   1. MInistrul german al Economiei, Michael Glos, si-a prezentat demisia in fata can

Sa fii ministru in perioada de criza nu e un job chiar atat de usor precum ar crede unii. Considerati responsabili pentru amplificarea crizei financiare in unele tari, in altele au devenit mai degraba victime ale situatiei economice dificile si, in final, au demisionat.

 

Este vorba despre 6 ministri din domenii cheie ale economiei pe care criza „i-a maturat” din functiile pe care le detineau.

 

1. MInistrul german al Economiei, Michael Glos, si-a prezentat demisia in fata cancelarului Angela Merkel, pe data de 9 februarie, acuzand oficial motive personale. Adevaratul motiv este acela ca ministrul a fost lipsit de sprijinul partidului sau care l-a criticat pentru manifestarea de pasivitate. In ultimul trimestru al lui 2008, Germania a inregistrat o scadere record a PIB-ului.

 

2. Ministrul ucrainean de finante, Viktor Pynzenyk, a demisionat pe 12 februarie, prezentandu-se drept „prizonierul situatiei politice” din Ucraina, in timp ce tara trece printr-o severa criza economica. El a cerut guvernului un buget echilibrat cu deficit minimum si un grad de indatorare limitat.

 

3. Ministrul leton al agriculturii, Martins Roze, si-a inaintat demisia pe 3 februarie, dupa manifestul agricultorilor, acestia fiind primele victime ale crizei. Letonia a intrat in recesiune si a fost nevoita sa solicite un imprumut de la FMI de 7,5 miliarde de euro.

 

4. Ministrul islandez al comertului, Bjorgvin Gudni Sigurdsson, a demisionat in dimineata zilei de 25 ianuarie, recunoscandu-si contributia in amplificarea crizei economice si in special in afundarea sectorului financiar islandez. Demisia acestuia a fost urmata de cea a premierului si apoi a intregului guvern.

 

5. Suspectat ca a exercitat presiuni asupra aparatului de justitie privind afacerea preluarii Fortis de catre BNP Paribas, premierul belgian, Yves Leterme, a demisionat pe 19 decembrie anul trecut. Dosarul Fortis, chiar si acum, este departe de a fi finalizat, ultima adunare generala a actionarilor pronuntandu-se impotriva planului de salvare a bancii.

 

6. Nu în ultimul rând, Liviu Dragnea, ministrul roman al Administratiei si Intenelor care a demisionat la scurt timp dupa numirea sa in functie, dupa ce a declarat ca nu au fost alocate suficiente resurse bugetare pentru ministerul in fruntea caruia fusese numit. Dragnea a fost ministru pentru o perioada de doar 12 zile. Investirea sa a avut loc in 20 ianuarie, cand si-a depus juramantul in fata presedintelui Traian Basescu.

 

La aceasta serie, am putea sa-l adaugam si pe ministrul japonez al finantelor, care si-a dat demisia la inceputul acestei saptamani, insa motivul pentru care acesta a renuntat la functie nu are legatura cu criza economica. Cel putin nu una directa.

 

Sursa: L’Express