MIniștrii de Externe din Formatul B9 vor pregăti, în Polonia, Summitul NATO din iulie 2023 de la Vilnius

Bogdan Aurescu

SURSĂ FOTO: Facebook, Ministerul Afacerilor Externe

În perioada 30-31 martie 2023, Ministrul Bogdan Aurescu va vizita Polonia. Scopul plecării este acela de a participa la reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi ai Formatului Bucureşti 9 (B9). Ideea principală a întâlnirii este necesitatea implementării depline a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din anul 2022.

Primul punct de dezbătut al reuniunii este despre necesitatea implementării deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

La întâlnire vor fi prezenți miniştrii de Externe ai statelor aliate membre ale Formatului B9, precum şi reprezentanţi ai NATO

Conform MAE, la întâlnirea din Polonia vor participa toţi miniştrii de Externe ai statelor aliate membre ale Formatului B9, precum şi reprezentanţi ai NATO.

”Miniştrii de externe aliaţi ai Formatului B9 se vor concentra pe pregătirea reuniunii miniştrilor de externe ai NATO din perioada 4 – 5 aprilie, de la Bruxelles, şi, în special, a Summitului NATO de la Vilnius din luna iulie 2023. Miniştrii formatului B9 vor avea ca punct principal de pornire necesitatea implementării depline a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, se arată în comunicat.

De asemenea, Bogdan Aurescu va pune accentul pe relevanţa consultărilor cu aliaţii reuniţi în Formatul B9 şi va saluta desfăşurarea acestei reuniuni după Summitul extraordinar al Formatului din 22 februarie 2023, de la Varşovia, în prezenţa Preşedintelui american J. Biden, informează ministerul.

Vor avea loc discuții despre modalitățile prin care Ucraina poate face față agresiunii ruse

În plus, șefii diplomaţiilor aliate reuniţi în Formatul B9 vor analiza implicaţiile pe care agresiunea Rusiei asupra Ucrainei le generează în plan regional şi euroatlantic şi vor discuta modalităţile de continuare a sprijinului robust şi multidimensional pentru Ucraina pentru a face faţă agresiunii Rusiei.

Se va evidenția și faptul că România a sprijinit întotdeauna Ucraina și totodată se vorbește și despre angajamentul ferm de a continua aceste eforturi.

Bogdan Aurescu va încuraja continuarea sprijinirii statelor vecine Ucrainei, vulnerabile, agresivității Rusiei

Ministrul Bogdan Aurescu va încuraja continuarea sprijinirii statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei, precum Republica Moldova, confruntată inclusiv cu ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european, precum şi Georgia. Acesta consolidează rezilienţa strategiei a acestor state, pentru a asigura pacea şi securitatea în regiunea Mării Negre, precizează MAE.

Anul trecut, Formatul a discutat despre implicaţiile substanţiale ale războiului lansat de Federaţia Rusă asupra Ucrainei, la diferite niveluri, inclusiv în cadrul Summitului B9 găzduit de Preşedintele României la 10 iunie 2022, servind şi ca platformă de consultare transatlantică cu SUA.

Cea mai recentă reuniune la nivel înalt a formatului a fost Summitul extraordinar de la Varşovia din 22 februarie 2023, la care au participat şi Preşedintele SUA şi Secretarul General NATO. Dialogul din acest format a contribuit la coagularea priorităţilor statelor de pe Flancul Estic la nivelul NATO, cu precădere în privinţa consolidării descurajării şi apărării Aliate, cu accent pe Flancul Estic.

Summitul extraordinar de la Varşovia din 22 februarie 2023, la care au participat şi Preşedintele SUA şi Secretarul General NATO, se numără printre cele mai recente reuniuni la nivel înalt. Dialogul din acest format a contribuit la coagularea priorităţilor statelor de pe Flancul Estic la nivelul NATO, cu precădere în privinţa consolidării descurajării şi apărării Aliate, cu accent pe Flancul Estic.