Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană converg către principiile generale ale reformării reglementărilor fiscale din blocul comunitar, astfel încât să corespundă mai bine realităților economice post-pandemie.
Detaliile cruciale urmează să fie negociate, potrivit unui document consultat de agenția de presă Reuters.
Proiectul de concluzii al reuniunii miniștrilor de Finanțe din UE de marți, 14 martie, va arăta că statele membre ale blocului comunitar sprijină majoritatea propunerilor Comisiei Europene (UE) prezentate în luna noiembrie, dar implementarea practică reprezintă încă o dificultate.
Care ar fi noile reglementări?
Conform propunerii, se vor menține limitele existente din UE de 3% din PIB pentru deficitul bugetar şi de 60% din PIB pentru datorie.
Guvernele cu o datorie mai ridicată vor negocia cu CE căi individuale de reducere a datoriei, legate de reforme şi investiţii.
Luând în considerare că nivelul datoriei din multe state membre UE depăşeşte limita de 60% din PIB, acestea vor avea la dispoziţie între patru şi şapte ani pentru a reveni pe o traiectorie descendentă, care va fi negociată cu CE pe baza analizelor de sustenabilitate a datoriei.
Un guvern poate negocia mai mult timp pentru reducerea datoriei, dacă promite reforme şi investiţii care stimulează creşterea sau rezilienţa, consolidează finanţele publice sau abordează priorităţile strategice ale UE, cum ar fi tranziţia digitală şi verde sau capacităţile de apărare.
Dacă economia se confruntă cu șocuri care sunt dincolo de controlul guvernelor, va exista o clauză specială care va permite o deviere temporară de la acordul convenit pentru reducerea datoriei, deşi va trebui aprobat de alte guverne.
După ce miniștrii de Finanțe din UE cad de acord asupra principiilor de bază, iar liderii UE le vor susține în cadrul summitului din 23-24 martie, Comisia Europeană va începe să elaboreze măsurile concrete la problemele care sunt încă dezbătute.
Statele membre ale UE sunt invitate să își pregătească bugetele pentru 2024
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să își pregătească bugetele pentru 2024, având în vedere readucerea deficitelor sub 3% din PIB „pe termen mediu”, investind în acelaşi timp în creştere verde şi digitală.
Ţările UE sunt invitate să stabilească în programele lor de stabilitate şi de convergenţă obiective bugetare care să respecte criteriile de ajustare bugetară stabilite în orientările Comisiei în materie de reformă. De asemenea, statele membre sunt invitate să discute despre modul în care se preconizează că planurile lor de reformă şi de investiţii vor contribui la sustenabilitatea finanţelor publice şi la creşterea durabilă şi favorabilă incluziunii, în conformitate cu criteriile stabilite în orientările în materie de reformă, relatează Agerpres.
Totodată, luând în considerare persistenţa unui grad ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte perspectivele macroeconomice şi bugetare în acest moment, „Comisia consideră că în această primăvară nu trebuie luată o decizie privind plasarea statelor membre în procedura aplicabilă deficitelor excesive. În acelaşi timp, Comisia va propune Consiliului lansarea, în primăvara anului 2024, a unor proceduri aplicabile deficitelor excesive bazate pe deficit, pe baza datelor privind execuţia bugetară pentru 2023”, se mai arată în orientările Comisiei.