Miniştrii Energiei din UE au respins plafonarea preţului gazelor naturale din Rusia
La o întâlnire de urgenţă de la Bruxelles, miniştrii europeni au cerut Comisiei Europene să propună plafoane mai extinse pentru preţurile gazelor naturale din Rusia, dar Executivul UE a considerat că această idee nu este fezabilă.
Ţările UE au susţinut, totuși, propunerea Comisiei Europene de a oferi fonduri de urgenţă companiilor de energie care se confruntă cu cerinţe de garanţii în creştere şi au însărcinat, totodată, Comisia Europeană să elaboreze idei pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire.
„Toată lumea se grăbeşte să găsească o soluţie”, a spus Khashayar Farmanbar, ministrul Energiei din Suedia.
Declarația sa vine în contextul în care miniştrii europeni sunt îngrijoraţi de impactul preţurilor energiei asupra gospodăriilor şi întreprinderilor din UE.
Planul UE, care nu a fost încă concretizat, presupune ca guvernele statelor membre să capteze veniturile în exces ale centralelor eoliene, centralelor nucleare şi centralelor pe cărbune (care, în prezent, își vând energia la preţuri record) şi să folosească banii pentru a reduce facturile consumatorilor europeni.
De altfel, companiile de combustibili fosili ar trebui să plătească „o contribuţie de solidaritate”.
„A lua unele dintre aceste profituri în exces şi a le returna gospodăriilor are sens”, a precizat Eamon Ryan, ministrul Mediului din Irlanda, referinduse la recomandările Comisiei Europene. CE urmează să își prezinte propunerile marţi, 13 septembrie 2022.
Până la sfârșitul acestei luni, miniştrii Energiei din UE ar putea organiza o altă întâlnire de urgenţă pentru a negocia şi a aproba planurile finale, a explicat Jozef Sikela, ministrul Industriei din Cehia.
Uniunea Europeană riscă să piardă livrările de gaze naturale din Rusia
Vă amintim că, zilele trecute, Vladimir Putin a avertizat Uniunea Europeană că va opri complet livrările de gaze naturale către Europa, dacă va aplica un plafon de preţ pentru gazele ruseşti.
În prezent, unele state europene nu sunt dispuse să rişte să piardă această aprovizionare, însă 15 state membre UE și-au exprimat deja acordul cu privire la plafonarea prețului gazelor rusești.
„Dacă restricţiile de preţ ar fi impuse exclusiv gazelor ruseşti, aceasta ar duce evident la o întrerupere imediată a aprovizionării cu gaze ruseşti”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul de Externe din Ungaria.
„Nu aş spune că a existat un sprijin larg pentru un plafon larg (pentru preţul gazelor)”, a spus Hans Vijlbrief, secretarul de stat pentru industriile extractive din Olanda.
„Trebuie să avem grijă să nu punem în pericol situaţia noastră de securitate a aprovizionării”, a afirmat Kadri Simson, comisarul UE pentru Energie, relatează agenția de presă Reuters.