Miniştrii de Finanţe ai ţărilor membre UE se vor întâlni, săptămâna viitoare, într-o reuniune la Berlin. Principalul punct de discuţie îl reprezintă planul de relansare de 750 miliarde de euro. Ce alte elemente vor fi pe masa negocierilor?
Săptămâna viitoare va avea loc la Berlin o reuniune specială a miniştrilor europeni ai Finanţelor, care se vor întâlni pentru a analiza cea mai bună metodă de implementare a planului de relansare în valoare de 750 miliarde de euro, dar şi cum să confere Uniunii Europene propriile sale resurse fiscale pentru a putea rambursa datoriile comune. Informaţia a fost făcută publică de către ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.
„Pentru ca revenirea să fie un adevărat succes, trebuie să ne revenim împreună şi să profităm de această oportunitate pentru a ne transforma economia”, a spus Olaf Scholz la un eveniment organizat de institutul Bruegel. „Pentru a readuce economia Europei pe drumul cel bun, investiţiile sunt cruciale. Însoţite de pachete de reforme inteligente şi credibile, acestea pot crea oportunităţi de creştere şi pot face economiile noastre mai rezistente”, a precizat oficialul german.
Trebuie ajuns la un compromis şi cu privire la Uniunea Bancară Europeană
Olaf Scholz a mai declarat că miniştrii europeni de Finanţe ar trebui să accelereze discuţiile cu privire la reforma bancară, un proiect cunoscut şi sub denumirea de Uniunea Bancară Europeană, adăugând însă că este nevoie ca toate ţările să facă eforturi pentru se ajunge la o soluţie de compromis.
„În cele din urmă, este vorba să nu ne cramponăm de un singur aspect, pentru că dacă vrem să formăm o uniune bancară aceasta nu se rezumă numai la EDIS (Schema Europeană de Garantare a Depozitelor- n.red.)”, a spus Scholz.
În noiembrie 2019, acelaşi Olaf Scholz a prezentat o serie de modificări necesare pentru ca zona euro să îşi finalizeze reformele destinate creării uniunii bancare, oferind o concesie importantă din partea Germaniei, respectiv susţinerea, cu anumite condiţii, a unei scheme pan-europene de garantare a depozitelor, transmite Agerpres.
Germania a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene la 1 iulie 2020 şi va prezida reuniunile ministeriale organizate de UE până la finele anului.