Mai exact, miniștrii şi-au manifestat vineri susţinerea faţă de forţele de poliţie din Germania, ei afirmând că nu se poate susţine nicio paralelă între situaţia din această ţară şi violenţa poliţiei americane împotriva persoanelor de culoare, în timp ce la Bruxelles sute de poliţişti belgieni au manifestat pentru a-şi exprima indignarea faţă de acuzaţiile de rasism şi violenţă îndreptate împotriva lor după cazul George Floyd din SUA, relatează agenţiile DPA şi AFP, citate de agerpres.

”Condamnăm cazurile josnice şi inacceptabile de violenţe ale poliţiei în SUA. Totuşi, în acest context, ne opunem ferm oricărei încercări de a echivala (comportamentul poliţiei SUA) cu poliţia germană”, menţionează într-o declaraţie comună miniştrii de interne ai landurilor germane. ”Susţinem activitatea poliţiei noastre”, a afirmat la rândul său ministrul federal de interne Horst Seehofer.

Poliția din Germania, comparată cu cea din SUA

Protestele impulsionate de mişcarea ”Black Lives Matter” împotriva violenţelor poliţiei ce au urmat uciderii afro-americanului George Floyd în SUA au adus în discuţie şi comportamentul poliţiei în Germania, unde au fost mediatizate mai multe cazuri de posibilă violenţă, printre care decesul unui migrant din Sierra Leone în timp ce se afla în custodia poliţiei.

O eurodeputată germană de origine africană, Pierrette Herzberger-Fofana, din grupul Verzilor, a afirmat miercuri în faţa Parlamentului European că a fost victima violenţei poliţiei la Bruxelles în timp ce fotografia o intervenţie asupra a doi tineri de culoare pe care a considerat-o abuzivă, versiune contestată de poliţia belgiană, care afirmă că eurodeputata a încercat să interfereze în intervenţia asupra a doi suspecţi de o agresiune şi a refuzat să se legitimeze. În urma acestui incident, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut joi guvernului belgian să ia măsuri ”imediate”.

Sute de poliţişti belgieni, majoritatea îmbrăcaţi în civil, au protestat vineri în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles pentru a se apăra de acuzaţiile de rasism împotriva lor devenite tot mai numeroase în urma multiplicării manifestaţiilor antirasiste în urma cazului George Floyd. În timpul manifestaţiei, poliţiştii belgieni şi-au aruncat jos cătuşele, gest simbolic repetat de colegii lor din Liege la o manifestaţie similară organizată pe Facebook de un grup al poliţiştilor denumit ‘Police Unifying Movement’.

”Trebuie să recăpătăm încrederea populației”

Şeful poliţiei din Liege, Christian Beaupere, s-a declarat solidar cu acest grup. ”Zi şi noapte, poliţiştii trebuie să suporte injurii, apeluri la rebeliune, sunt scuipaţi, toate acestea au devenit tot mai frecvente după decesul lui George Floyd”, a spus acesta la postul RTBF. ”Trebuie ca aceasta să înceteze, să recăpătăm încrederea populaţiei, în orice caz a acelora care generalizează”, a adăugat responsabilul poliţiei.

Manifestaţia poliţiştilor de la Bruxelles s-a desfăşurat într-un climat ostil presei, acuzată de ”police bashing” prin generalizarea unor comportamente reprobabile.

Pe 7 iunie circa 10.000 de persoane au participat în capitala belgiană la o manifestaţie antirasistă ‘Black Lives Matter’, în apropierea locului protestului izbucnind confruntări între poliţie şi persoane violente.