În perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-31 martie 2023, miniștrii PSD au înregistrat cel mai mare număr de materiale la TV, radio, presa scrisă, presa online și social media. Și la nivelul audienței aceștia ocupă prima poziție. Au fost menționați în 31.930 de materiale jurnalistice în cursul lunii martie, ceea ce se traduce prin faptul că audiența însumată a informațiilor despre aceștia a ajuns la fiecare român de peste 40 de ori într-o lună (688,019,347 de contacte). Miniștrii PNL au fost menționați în 27.771 de materiale în media – după cum a calculat mediaTRUST, un român a intrat în contact cu mesajele transmise de PNL de aproape 33 de ori într-o lună (ajungând la 556,015,181 de contacte). Echipa de miniștri UDMR se remarcă cu 8.155 de materiale în care au fost menționați și o audiență generală de 169,221,938 contacte.
Cei mai mediatizați miniștri în martie
Clasamentul general din martie al celor mai mediatizați miniștri ai Cabinetului Ciucă este deschis de Sorin Grindeanu. Potrivit mediaTRUST, acesta a fost citat de 7.241 de ori în media din țară. În martie, vârful vizibilității ministrului a fost în contextul lucrărilor de dragare a canalului Bâstroe făcute de Ucraina, precum și știri legate de modernizarea Gării de Nord, investiția având ca obiectiv transformarea Gării de Nord în punct multimodal modern, dar și într-o zonă comercială atractivă a Capitalei.
Pe locul doi se clasează Ligia Deca cu 5.574 de referințe, iar podiumul este completat de Bogdan Aurescu cu 5.292 de citări. Ioan Marcel Boloș înregistrează 5.249 de mențiuni în perioada analizată, Marius Constantin Budăi este în top cu 5.097 de mențiuni, iar Petre Daea este pe poziția 6 cu 4.652 mențiuni, urmat de Alexandru Rafila, citat în 4.243 de materiale. Gabriela Firea, pe 8, este citată în 3.611 materiale, Barna Tanczos are 3.296 mențiuni iar top 10 este închis de Lucian Bode, citat în media din țară de 3.118 ori.
Cine se află la coada clasamentului
Locul 11 este ocupat de Adrian Câciu, menționat în 3.117 materiale, urmat de Sebastian Burduja, citat în 2.918 articole în presa scrisă, radio, TV, online și social media. Virgil Popescu a înregistrat o scădere semnificativă a mediatizării, de pe locul 9 în februarie la poziția a treisprezecea în martie, fiind menționat în doar 2.790 de materiale. Pe poziția 14 urcă Cătălin Predoiu – 2.490 materiale, Attila-Zoltán Cseke pe 15, citat în 1.923 articole iar pe locul 16 este Hunor Kelemen cu 1.560 referințe, în urcare față de februarie. Poziția 17 este ocupată de Lucian Romașcanu, citat în 1.537 articole jurnalistice, urmat de Carol-Eduard Novak menționat în 1.376 materiale și de Florin Marian Spătaru, care a fost citat în 1.242 materiale.
Ultimele două poziții sunt ocupate de Angel Tîlvâr – 1.190 materiale și Constantin-Daniel Cadariu – 340 materiale jurnalistice în martie.
Miniștrii PSD s-au remarcat ca fiind cei mai vizibili la televizor
În luna martie, miniștrii PSD s-au remarcat ca fiind cei mai vizibili la televizor. În special, Sorin Mihai Grindeanu a obținut cea mai mare expunere mediatică în calitate de ministru.
În intervalul 1-31 martie, miniștrii Cabinetului Ciucă au fost subiectul a 6.283 de materiale difuzate pe posturile TV monitorizate de mediaTRUST. Din acestea, miniștrii aparținând PSD au fost menționați în 3.183 de materiale, miniștrii din partea PNL în 2.446 de materiale, iar miniștrii UDMR în 654 de materiale TV.
Sorin Mihai Grindeanu a devenit subiectul principal al dezbaterilor publice, fiind menționat într-un număr impresionant de 822 de materiale în cadrul buletinelor de știri ale posturilor TV monitorizate de mediaTRUST. Vârful de vizibilitate la TV s-a înregistrat pe data de 27 martie, în contextul tragediei de la Galați, în urma accidentului feroviar fiind curmată viața unei persoane și rănirea altor 3. Cele mai active surse TV care l-au menționat pe ministrul Transporturilor au fost B1TV (140), Digi24 (131) și Antena 3 CNN (109).
Podiumul este completat de alți doi miniștri: Marius-Constantin BUDĂI și Petre DAEA, menționați în 631 materiale TV respectiv în 505 materiale. În martie, cel mai puțin mediatizat ministru PSD la TV a fost Angel TÎLVĂR, citat în doar 55 materiale.
Marcel Boloș, cel mai menționat ministru al liberalilor
Cel mai menționat ministru PNL la TV în martie, a fost Ioan Marcel Boloș, citat în 588 materiale. Cele mai multe referințe despre ministrul Transporturilor au fost difuzate de România TV (102), Digi24 (84) și Euronews Romania (71). Cu un vârf al vizibilității în data de 23 martie, cele mai multe materiale au fost în contextul problemei tăierii pensiilor speciale. Pe poziția a doua urmează Ligia DECA citată în 411 materiale jurnalistice pe TV și pe 3, Lucian Nicolae Bode, menționat în 341 materiale la TV.
Cel mai puțin menționat ministru PNL la TV în luna martie a fost Constantin-Daniel CADARIU, citat în 33 materiale.
Barna TÁNCZOS a fost cel mai vizibil ministru UDMR la TV, menționat în 308 materiale în luna martie. Attila-Zoltán CSEKE ocupă locul 2 cu 118 materiale în care a fost citat iar Carol-Eduard NOVÁK urmează pe 3, menționat în 116 materiale.
Echipele de miniștri la guvernare – Presă scrisă
Membrii Cabinetului Ciucă au fost menționați în 1.587 de articole în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST. Dintre aceștia, miniștrii PSD au fost menționați în 853 articole, miniștrii PNL în 671 articole iar miniștrii UDMR în 63 de materiale în presa scrisă.
În luna martie, Petre Daea a fost cel mai prezent ministru PSD în presa scrisă, fiind menționat în 170 de materiale. Publicațiile care au fost cele mai active în menționarea lui DAEA au fost Profitul agricol, Informația Zilei (Satu Mare) și Prahova. Podiumul este completat de Sorin Mihai Grindeanu și de Marius-Constantin Budăi cu 166 respectiv 131 mențiuni în presa scrisă.
Ligia Deca rămâne cel mai citat ministru PNL în presa scrisă și în cursul lunii martie, la fel ca în februarie, în 200 de publicații. Trendul ascendent al vizibilității ministrului este evident începând cu 2 martie, în contextul seriei de proteste premergătoare declanșării grevei generale a angajaților din educație. Sursele cele mai active din presa scrisă au fost Informația Zilei (Satu Mare), Mara (Teleorman) și Renașterea Bănățeană (Timiș). Bogdan Lucian Aurescu rămâne în topul vizibilității și luna aceasta urcând pe poziția a doua, menționat în 117 materiale din presa scrisă. Este urmat de Lucian Nicolae BOode, citat în 97 materiale în presa scrisă.
UDMR se remarcă prin Ministerul Sportului, Carol-Eduard Novak, cu 45 de mențiuni în presa scrisă, urmat de Barna Tancosz, cu 10 materiale și de Attila-Zoltán Cseke cu 5 articole în presa scrisă.
Echipele de miniștri la guvernare – Radio
În perioada 1-31 martie 2023, membrii Cabinetului Ciucă au fost menționați în 2.108 materiale la radio. Din acest total, miniștrii PSD au fost menționați în 960 materiale, miniștrii PNL în 835 buletine de știri, iar miniștrii UDMR în 313 materiale jurnalistice la radio.
În perioada monitorizată, Sorin Mihai Grindeanu ocupă prima poziție cu 243 de menționări la posturile radio. Posturile care l-au menționat cel mai mult pe ministrul Transporturilor au fost Digi FM, Radio Guerrilla și Radio France Internationale. Alexandru Rafila a fost citat în 201 materiale la posturile radio monitorizate de mediaTRUST și este urmat de Marius-Constantin Budăi, citat în 149 de materiale. Lucian Romașcanu a fost cel mai puțin menționat ministru PSD la radio, în 18 materiale în martie.
Ligia Deca ocupă prima poziție și la radio, cu 264 materiale în care a fost menționată. România Actualități (48), Digi FM (46) și Radio Guerrilla (31 materiale) au fost posturile de radio cu cele mai multe mențiuni despre aceasta. Ioan Marcel Boloș a fost citat în 160 materiale radio și ocupă poziția a doua în topul celor mai menționați miniștrii PNL la radio. Este urmat de Marian-Cătălin Predoiu cu 137 materiale în care a fost menționat. Pe ultima poziție și cel mai puțin menționat, este Constantin-Daniel Cadariu, citat în doar 1 material la radio.
Ministrii UDMR sunt activi în zona radio, cu 313 materiale în perioada monitorziată de mediaTRUST, 1-31 martie 2023. Cel mai menționat ministru UDMR la radio este Barna Tancszos, cu 208 materiale urmat de Attila-Zoltán Czeke, cu referințe în 77 materiale. Hunor Kelemen, viceprim-ministrul UDMR a fost cel mai puțin menționat, în 8 materiale radio.
Echipele de miniștri la guvernare – Online și Social Media
În online și social media, membrii cabinetului Ciucă au fost menționați în 57.878 de materiale, în creștere cu peste 10.000 materiale față de luna februarie.
Miniștrii PSD au fost cei mai vizibili, cu 26.934 materiale pe portalurile online și social media monitorizate de mediaTRUST iar după cum a calculat mediaTRUST, un român a putut intra în contact cu mesajele PSD în mediul online și social media în medie de 6 ori în cursul lunii martie (ajungând la 106,887,548 de contacte). Miniștrii PNL au avut 23.819 materiale în care au fost citați, în creștere față de luna februarie când au înregistrat peste 18.000 referințe. Miniștrii UDMR au fost citați în 7.125 de materiale online, în creștere față de luna februarie.
Cel mai mediatizat ministru PSD în online și social media este Sorin Mihai Grindeanu, menționat în 3.827 materiale. Marius-Constantin Budăi ocupă poziția a doua, cu 3.331 materiale în care a fost menționat, în creștere față de luna februarie când a fost citat în 2.547 de materiale. Podiumul este completat de Petre Daea, menționat în 2.283 materiale iar cele mai puține referințe în mediul online și social media le-a avut Florin Marian Spătaru, citat în doar 894 de materiale.
Lucian Nicolae Bode, a fost cel mai citat ministru PNL în online și social media, cu 4.965 de materiale monitorizate de mediaTRUST. Pe următoarea poziție este Ligia Deca, menționată în 4.621 materiale, urmată de ministrul Bogdan Lucian Aurescu pe poziția a treia, cu 3.971 materiale în online și social media. Ultima poziție este ocupată de Constantin-Daniel Cadariu, menționat în 436 materiale în online și social media.
Ministrii UDMR sunt activi în zona online și social media, cu Barna Tanczos pe prima poziție, menționat în 2.770 de materiale și un vârf al vizibilității pe 9 martie, în contextul deschiderii programului pentru „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus precum și cu privire la dublarea fondurilor alocate pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Ministrul Attila-Zoltán Cseke se remarcă cu 1.723 de articole în online și social media iar Hunor Kelemen închide podiumul, citat în 1.437 de materiale.
Metodologie
În prezentul studiu, Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciucă – Presă scrisă, presă online, radio și TV, pentru o analiză echilibrată și pentru păstrarea echidistanței în evaluarea mediatizării echipelor ministeriale, apariţiile Primului Ministru Nicolae Ionel Ciucă nu au fost incluse. În realizarea studiului s-au luat în calcul doar miniștrii cu portofoliu.
Analiza include toate materialele din presa tipărită, posturile de radio și TV monitorizate de mediaTRUST precum și site-urile, paginile oficiale facebook, twitter, instagram, youtube, bloguri, podcast-uri si comentarii retele socializare. Pentru mai multe detalii privind monitorizarea presei scrise, radio, TV, online și social media consultați www.mediatrust.ro.
Pentru măsurarea impactului (audienţei) materialelor incluse în studiu sunt folosite datele de audienţă furnizate de ARMA (pentru televiziuni), BRAT (pentru presa tiparită), ARA (pentru radio) şi metode proprietate mediaTRUST în cazul mediului online (inclusiv Social Media)