Miniștrii social-democrați au îndeplinit toate jaloanele din PNRR. Partidul este dispus să ofere sprijin altor ministere pentru accelerarea activității

Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat, în cursul zilei de miercuri, că miniștrii social-democrați au îndeplinit toate jaloanele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru al treilea trimestru din acest an. De asemenea, partidul spune că acești miniștrii îi ajută pe restul membrilor Cabinetului care nu au reușit să îndeplinească jaloanele din PNRR.

„În același timp, PSD își exprimă speranța că și ceilalți membri ai Guvernului vor îndeplini jaloanele din PNRR aferente domeniului lor de activitate, până la data transmiterii cererii de plată către Comisia Europeană. În cazul unor ministere unde întârzierile sunt mai mari, cum ar fi de exemplu Ministerul Energiei, PSD este dispus să ofere sprijin pentru accelerarea activității, astfel încât jaloanele să fie îndeplinite, iar România să poată obține tranșa de fonduri europene aferentă trimestrului III”, potrivit comunicatului de presă.

Totuși, un raport publicat de Uniunea Salvați România (USR), în cursul zilei de miercuri, arată că Guvernul a îndeplinit doar 9 din cele 24 de jaloane și ținte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României pe care le avea de realizat până la finalul lunii septembrie.

41% din banii din PNRR vor fi alocați pentru tranziția verde

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că 41% din cele 29 de miliarde de euro alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi alocați pentru tranziția verde.

„În România, credem că impactul negativ al schimbărilor climatice ar trebui atenuat cu măsuri adaptate, iar această adaptare să însemne creşterea rezilienţei ecosistemelor şi reducerea riscului de degradare şi dispariţie a acestora. Ca parte a eforturilor noastre, am integrat această viziunea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar rezultatul este că, din cele 29 de miliarde de euro alocate, 41% merg către tranziţia verde.

Din aceste fonduri, 1,3 miliarde de euro vor merge către campania noastră emblematică de reîmpădurire, recuperarea pierderii biodiversităţii şi combaterea exploatării forestiere ilegale. Mai mult de 1,2 miliarde de euro vor fi investite în managementul deşeurilor şi economia circulară, în timp ce peste un miliard de euro este alocat în investiţii pentru combaterea solului şi a apei şi în accesabilitatea apelor uzate în toate comunităţile din România.

Ca stat-membru al Uniunii Europene, România recunoaşte în mod imperativ plasarea managementului de mediu în centrul politicilor noastre relevante pentru a realiza tranziţia către o societate sustenabilă şi incluzivă. Totodată, România va rămâne solidară cu celelalte state în lupta împotriva schimbărilor climatice şi va oferi întregul suport în implementarea priorităţilor asumate la nivel regional, internaţional şi global”, a punctat Tanczos la conferinţa anuală a Reţelei Europene de Dezvoltare Durabilă (ESDN) de la Bucureşti.