Este oficial. Guvernul PNL-USR PLUS este începând din acest moment istorie. Miniştrii USR PLUS își depun demisiile chiar în aceste momente. Decizia s-a petrecut în urmă cu câteva momente. Acțiunea acestora a fost anunțată încă de luni seară. Ce urmează să se întâmple?
Cutremur total pe scena politică. Miniştrii USR PLUS și-au depus demisiile. Decizia lor a fost luată încă de luni seara, când aceștia au anunțat că și-au scris deciziile de renunțare la posturile de Guvern. USR PLUS a anunţat că, la ora 9:00, vicepremierul Dan Barna şi miniştrii formaţiunii vor merge la Guvern pentru a-şi depune demisiile anunţate încă de luni seară.
„În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe”, a anunțat și Dan Barna pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, Ioana Mihăilă, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Ciprian Teleman, Claudiu Năsui şi Stelian Ion îşi vor prezenta bilanţul activităţii.
Înainte de anunţul de luni seara, Biroul Politic Național al USR PLUS s-a reunit în şedinţă pentru a discuta următoarele mutări. Marii absenţi de la întâlnire au fost Dacian Cioloș, care se află la Paris, şi europarlamentarul Dragoş Tudorache.
Ziua de astăzi se anunță o zi de foc. De la ora 11.00, are loc a patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR. Anterior, în cele trei reuniuni, fie nu s-a întrunit cvorumul, fie au existat discuţii de procedură şi de legalitate a moţiunii. Înaintea şedinţei de luni, PNL a depus un document prin care a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune, acuzând că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate.
Întâlnire cheie între Klaus Iohannis și Dan Barna
Tot astăzi, dar spre după-amiază, Dan Barna se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, la invitaţia acestuia din urmă. Barna susţine că va transmite ”neechivoc” preşedintelui solicitarea de a continua guvernarea împreună cu PNL şi UDMR, dar cu un alt premier.
Tot acest scandal care a zguduit puternic scena politică a izbucnit pe 1 septembrie, când Florin Cîțu l-a revocat din funcţie pe ministrul Justiţiei Stelian Ion. Premierul a motivat decizia prin refuzul ministrului Justiţiei de a aviza Programul de investiţii Anghel Saligny. Acest program era dorit de Guvern şi PNL pe motiv ca un program de dezvoltare locală. În schimb, cei de la USR PLUS au susținut că este un program prin care premierul ”cumpără” voturi în lupta internă şi partid.
Proiectul de investiţii a fost aprobat ulterior, iar luni seară OUG a fost publicată în Monitorul Oficial.
Sursa foto: Capital