El a făcut aceste remarci în timpul întâlnirii cu ministrul bulgar al Economiei și Industriei, Nikola Stoyanov, care se află într-o vizită în Azerbaidjan.

„Am discutat cu Nikola Stoyanov, ministrul Economiei și Industriei, despre punerea în funcțiune comercială a #IGB și despre aprovizionarea cu gaze a #Bulgaria în cadrul extinderii #TAP. Se preconizează că aproximativ 600 de milioane de cm de gaze vor fi exportate în Bulgaria până la sfârșitul anului”, a scris Parviz Shahbazov pe pagina sa oficială de Twitter.

Subliniind că relațiile de prietenie și parteneriat cu Bulgaria s-au aprofundat prin cooperarea în domeniul energetic, ministrul a menționat că, din cauza nefuncționării Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), Azerbaidjanul a furnizat Bulgariei 555 de milioane de metri cubi de gaze naturale începând de anul trecut.

Livrările zilnice de gaze către Bulgaria din Azerbaidjan au crescut

Parviz Shahbazov a mai precizat că livrările zilnice de gaze către Bulgaria au crescut la 2,6 milioane de metri cubi începând cu luna iulie a acestui an, potrivit azernews.

La rândul său, Nikola Stoyanov a subliniat că Azerbaidjanul a fost întotdeauna un partener de încredere. De asemenea, el a exprimat interesul Bulgariei pentru cooperare în etapa de extindere a TAP.

În timpul întâlnirii, părțile au menționat că lansarea comercială a IGB este programată pentru luna octombrie, menționând că gazoductul va contribui la aprovizionarea cu energie a Bulgariei și a Europei de sud-est în general. În plus, au discutat despre oportunitățile de furnizare de gaze suplimentare către Bulgaria în cadrul extinderii proiectului Coridorului sudic de gaze.

De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la planurile Azerbaidjanului privind producția și exportul de energie electrică și hidrogen din potențialul eolian al Mării Caspice și la oportunitățile de export de energie verde în Europa, precum și la oportunitățile de cooperare în alte domenii din domeniul energiei.

Înțelegere între Azerbaidjan și Bulgaria

Azerbaidjanul și Bulgaria au convenit să furnizeze 1 miliard de metri cubi de gaz pe an prin intermediul interconectorului Grecia-Bulgaria. Cu toate acestea, deoarece IGB era încă în construcție, gazul azer a fost livrat Bulgariei prin segmentul de interconectare Kulata-Sidirokastro.

Gazoductul IGB este proiectat să se conecteze cu sistemul național de transport de gaze din Grecia (DESFA S.A.) și cu gazoductul transadriatic (TAP AG) în zona Komotini (Grecia) și cu sistemul bulgar de transport de gaze (Bulgartransgaz EAD) în zona Stara Zagora. Lungimea totală a gazoductului este de 182 km, diametrul conductei este de 32” și o capacitate proiectată de până la 3 miliarde m3/an pe direcția Grecia-Bulgaria.

Conducta este proiectată să își mărească capacitatea până la 5 miliarde de metri cubi/an, în funcție de interesul pieței și de capacitățile sistemelor de transport de gaze vecine. Ceremonia de inaugurare a interconectorului Grecia-Bulgaria a avut loc la Komotini la 8 iulie.